pritisak

Sud u Haagu osudio odluku SAD o uvođenju sankcija zbog istrage o ratnim zločinima

13.06.2020.
u 14:33

Međunarodni kazneni sud (ICC) osudio je odluku Trumpove administracije da odobri sankcije protiv osoblja ICC koje istražuje američke vojnike i obavještajne dužnosnike kao i onih iz savezničkih zemalja, među kojima je Izrael, navodeći da ona predstavlja neprihvatljivi pokušaj miješanja u vladavinu zakona  i postupke Suda.

Trumpova izvršna naredba objavljena jučer odobrava sankcije protiv osoblja ICC koje istražuje američke vojnike i obavještajne dužnosnike, kao i saveznika kao što je Izrael, zbog mogućih ratnih zločina u  Afganistanu i u drugim zemljama.

Trumpova naredba blokirat će financijska sredstva službenika Suda i zabranit će njima i njihovoj rodbini ulazak u Sjedinjene Države.

Sud, koji ima 123 države članice, navodi u priopćenju objavljenom uz petak ujutro da „čvrsto stoji iza svog osoblja i ostaje nepoljuljan u svom obavezivanju na provođenje, nezavisno i nepristrano, svog mandata“, navedenog u osnivačkom dokumentu, Rimskom statutu, prenosi AP, prenosi Fena.

U priopćenju se kaže da napad na Sud sa sjedištem u Den Haagu predstavlja „napad na interese žrtava zločina, od kojih mnogi vide Sud kao posljednju nadu za pravdu“.

O-Gon Kwon, predsjednik uprave suda i njegovog nadzornog mehanizma, također je kritizirao američke mjere.

- One podrivaju naše zajedničke napore u borbi protiv imuniteta i uspostavi odgovornosti za masovne zločine. Duboko žalim zbog mjera usmjerenih protiv sudskih dužnosnika, osoblja i njihovih obitelji - navodi Kwon u izjavi za javnost.

Sud sa sjedištem u Den Haagu uspostavljen  je u 2002. kako bi kazneno gonio ratne zločine,  zločine protiv čovječnosti i genocid u zemljama u kojima počinitelji ne bi mogli biti privedeni pravdi.  Sjedinjene Države  nikada nisu bile članica ICC.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije