PRODUŽENA KAMPANJA

Subvencioniranjem do zaštite klime: Austrija daje građanima 5.000 eura za kupnju e-automobila

Igor Kralj/Pixsell
30.01.2023.
u 20:31

Subvencije su predviđene i za financiranje privatne infrastrukture za punjenje automobila na električni pogon, i to s 600 eura za zidne boksove odnosno kutije

Austrija ne posustaje u promociji i potpori e-mobilnosti. Danas je ponovno produžena promotivna kampanja, bolje rečeno ofenziva Ministarstva zaštite klime, okoliša, energije i mobilnosti u sklopu koje država svakom austrijskom građaninu iz Fonda ovog Ministarstva koji želi kupiti električni automobil, subvencionira kupnju s 5.000 eura. Uz uvjet da nije skuplji od 60.000 eura. Kupnja e-motora subvencionira se do iznosa od 1.900 eura.

Za subvencioniranje e-vozila, ove je godine osigurano 95 milijuna eura.

Subvencije su predviđene i za financiranje privatne infrastrukture za punjenje automobila na električni pogon, i to s 600 eura za zidne boksove odnosno kutije, te s 1.800 eura za infrastrukturne sustave u  stambenim objektima s više stanova.
Punionice za tvrtke i poduzeća država će financira s iznosom do 30.000 eura.

Kako je danas objavljeno, subvencije za plug-in hibride se mijenjaju. Sada se takovim automobilom mora  obavezno prijeći najmanje 60 kilometara, i to,  isključivo na električnu energiju ( do sada je bilo 50 km). To je uvjet da se za hibrid dobije subvencija od 2.500 eura.

Što se tiče e-punionica električnom energijom napravljena je nova, zasebna shema za regije u kojima ih ima još  relativno malo. Odlučeno je da će se sredinom ove godine za takove regije izgraditi potrebna infrastruktura, za koju će se iz Fonda izdvojiti 10 milijuna eura.

“Budućnost na našim ulicama je električna. Glavna poluga za bolju zaštiti klime leži upravo kod prometa”, istaknula je austrijska ministrica za zaštitu klime, okoliša i energiju, iz stranke Zelenih, Leonore Gewessler.

“S e-mobilnosti znatno ubrzavamo prijelaz s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, što nas dodatno oslobađa od naše ovisnosti o Rusiji”, napomenula je Gewessler.

Ravnatelj Fonda za zaštitu klime i energiju Bernd Vogl je istakao kako je “potpora za privatne osobe i tvrtke učinjen važan korak u smjeru oslobađanja prometa od štetnih emisija i zaštite klime”.

Vezano uz prelazak na e-mobilnost austrijska si je konzervativno (ÖVP)-zelena Vlada kao poseban cilj ove godine postavila subvencioniranje tvrtki, kako bi svoje vozne parkove zamijenile  e-automobilima. A to uključuje i specijalna vozila, od e-autobusa, kombija i kamiona do drugih teških vozila.

Ministarstvo zaštite klime i okoliša i energije najavilo je, kako danas izvještavaju domaći mediji, i brojne olakšice za tvrtke koje se odluče za e-mobilnost. Od oslobađanja plaćanja određenih naknada i odbitka pretporeza, do oslobađanja plaćanja standardnog poreza za potrošnju  (NoVA), te poreza pri osiguranju vozila.

Svi zainteresirani za subvencije svoj zahtjev mogu predati najkasnije do 31. ožujka 2024. godine. Dakle, imaju na raspolaganje još više od godine dana za odluku o svom ulasku u novi svijet e-mobilnosti, navode mediji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije