Težak život

Stravična ispovijest vojnikinje: Žene nemaju menstruaciju, a silovanja su svakodnevna

Pixsell
21.11.2017.
u 21:45

Lee So Yeon je gotovo deset godina služila u vojsci Sjeverne Koreje.

Bivša vojnikinja u vojsci Sjeverne Koreje, četvrtoj najvećoj na svijetu, kazala je da je život u vojsci toliko težak da žene ubrzo izgube menstruaciju, dok je silovanje normalna pojava u životu mnogih koje su s njom služile vojni rok, piše BBC.
 

Lee So Yeon je gotovo deset godina služila u vojsci Sjeverne Koreje. Opisala je da je spavala u sobi s još dvadesetak drugih žena, a iako je vojsku napustila prije više od desetljeća još uvijek se sjeća smrada iz drvenih baraka.  - Madraci na kojima smo spavale napravljeni su od rižine ljušture pa se svi tjelesni mirisi uvuku u njih. To nije bilo nimalo ugodno - kazala je Lee So Yeon te dodala kako joj je jedna od najneugodniji stvari bila što se nisu mogle dostojno istuširati. 

Crijevo spojeno na planinski potok...

- Tamo nije bilo tople vode. Oni bi spojili crijevo na planinski potok i s tim smo se tuširale. Ponekad bi iz crijeva izašle žabe i zmije - kazala je bivša vojnikinja.  Sada 41-godišnja kćer sveučilišnog profesora odrasla je na sjeveru Sjeverne Koreje, a mnogi muški članovi njezine obitelji bili su vojnici. Sa 17 godina se pridružila vojsci, a kazala je da su muškarci i žene u vojsci imali gotovo iste zadatke. Žene su imale malo kraće fizičke treninge, ali su morale i čistiti i kuhati što muškarci nisu morali. 

- Nakon šest mjeseci u vojsci, više ne bi imale menstruaciju zbog pothranjenosti i stresnog okruženja - rekla je Lee So Yeon te dodala da su žene bile sretne što nemaju menstruaciju jer bi im tada situacija bila još teža. 

"Zapovjednik jedinice bi satima silovao vojnikinje"

Stručnjaci za sSevernu Koreju kažu i da su silovanja česta u vojsci Sjeverne Koreje. Juliette Morillot, autorica knjige Sjeverna Koreja u 100 pitanja, rekla je da većina vojnikinja iz sjeverne Koreje s kojima je pričala tvrde da su se "seksualna zlostavljanja događala drugima". Ni jedna ne kaže da je osobno silovana. 

I Lee So Yeon također kaže da nije silovana tijekom služenja vojske od 1992. i 2001. godine, no mnoge druge jesu. - Zapovjednik jedinice bi satima silovao vojnikinje - kazala je Lee So Yeon. Iako je za silovanje u sjevernokorejskoj vojsci propisana kazna od sedam godina zatvora, nitko o tim silovanjima ne želi svjedočiti.

Lee So Yeon je s 28 godina napustila vojsku Sjeverne Koreje, a iz države je u Južnu Koreju pobjegla 2008. godine. U prvom pokušaju bijega uhvatili su je na granici s Kinom i poslali na godinu dana u zatvor. Nakon izlaska uspjela je pobjeći u Kinu iz koje je otišla u Južnu Koreju. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?