japan

Strah u Japanu, uočena rijetka vrsta ribe. Vjeruje se da najavljuje tsunami

123rf
04.02.2019.
u 08:24

U Japanu raste bojazan od prirodne katastrofe nakon što se društvenim mrežama proširila vijest da je uočena riba iz dubokih voda za koju se smatra da je glasnik potresa i tsunamija, prenosi Index.hr. 

U petak su u ribarskim mrežama u sjevernoj prefekturi Toyama uočene dvije ribe pojasovke (Regalecidae), što znači da se broj uhvaćenih ove sezone popeo na sedam. Početkom ovog tjedna 3,2 metra duga pojasovka pojavila se na obali u zaljevu Toyama, dok je četirimetarska pojasovka uhvaćena u ribarsku mrežu ispred luke Imizu, piše CNN.

Inače teško uhvatljive pojasovke žive na dubinama od 200 do 2000 metara i karakteristične su po srebrnoj koži i crvenoj peraji. Na japanskom se ova riba zove Ryugu no tsukai, odnosno Glasnik iz palače morskog boga. Legenda kaže da se na plažama i obalama pojavljuje uoči podvodnih potresa. No znanstvenici osporavaju takve tvrdnje.

Znanstvenici osporavaju 

"Nema nikakvih znanstvenih dokaza za teoriju da se pojasovka pojavljuje uoči velikih potresa. Međutim, ne možemo ni 100 posto odbaciti tu mogućnost. Moguće je da globalno zatopljenje utječe na pojavljivanje pojasovke ili je uzrok u nečemu čega jednostavno nismo svjesni", kaže za CNN Kazusa Saiba, službenik akvarija Uozo.

Mit o pojasovki kao vjesniku uništenja osnažen je nakon potresa u Fukushimi 2011. godine i tsunamija koji je uslijedio i usmrtio 20.000 ljudi. Najmanje desetak pojasovki pojavilo se na japanskoj obali tijekom godine koja je prethodila katastrofi, navodi Kyodo News. Iako sumnja u utemeljenost teorije, Saiba kaže kako jedino moguće znanstveno objašnjenje može biti u suptilnim promjenama u Zemljinoj kori na dnu mora uoči potresa. "Te promjene mogle bi utjecati na morske struje koje bića što žive u dubinama potjeraju prema površini", rekao je Saiba.

Direktor istog akvarija, Osamu Inamura, ima još jedno znanstveno viđenje ove pojave u zaljevu Toyama. On smatra da pojasovke prate svoj plijen, jednu vrstu sićušnog škampa. "Kad ta vrsta škampa tijekom dana krene za planktonom, pojasovka ga ponekad prati i zbog toga završi u ribarskim mrežama", objasnio je Inamura za CNN.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije