EKSTREMNE VRUĆINE

Stotine mrtvih od toplinskog vala u Španjolskoj i Portugalu, požari bukte diljem Europe

Europa Press/ABACA/PIXSELL
16.07.2022.
u 17:24

Visoke temperature zahvatile su ovaj tjedan jug Europe, dok se krivac za njih pronalazi u klimatskim promjenama

 

Stotine osoba umrlo je proteklih tjedana zbog toplinskog vala koji je pogodio Pirinejski poluotok, prema izvješćima i podacima objavljenim u subotu. Najmanje je 350 osoba umrlo zbog toplinskog vala u Španjolskoj s temperaturama visoko iznad 40 stupnjeva Celzija, izvijestile su novine La Vanguardia u subotu, navodeći podatke državnog zdravstvenog instituta Carlos III.

Samo u petak, kad su se temperature u nekim dijelovima Španjolske popele na 45 stupnjeva, 123 osobe su umrle od uzroka povezanih s ekstremnom vrućinom. Visoke temperature zahvatile su ovaj tjedan jug Europe, dok se krivac za njih pronalazi u klimatskim promjenama.

Foto: JON NAZCA/REUTERS

U susjednom Portugalu, zabilježeno je 238 više smrti između 7. i 13. srpnja nego prethodnih godina, izvijestila je novinska agencija Lusa. Te smrti pripisuju se ekstremnim vrućinama, a ne samo koronavirusu, dodano je. Žrtve su u većini slučajeva oni koji su oslabjeli zbog starosti ili prethodnih bolesti, piše La Vanguardia.

U petak, primjerice, 60- godišnji čistač ulica u Španjolskoj se iznenada srušio. Liječnici hitne pomoći izmjerili su mu 41,6 tjelesnu temperaturu nakon što je odvezen u bolnicu prije nego što je umro. Vlasti na poluotoku hitno savjetuju ljude da piju više vode, da odgode fizički naporne aktivnosti i, ako je moguće, napuštaju kuću u jutarnjim ili večernjim satima. Malo olakšanja je obećano u nadolazećim danima, kad se očekuje da temperature u mnogim mjestima padnu ispod 40 stupnjeva. Vrućina i dugotrajna suša također su uzrokovale brojne katastrofalne požare u Španjolskoj i Portugalu.

Požari se nastavljaju širiti na jugozapadu Francuske

Šumski požari proširili su se na jugozapadu Francuske u subotu na gotovo 10.000 hektara u pokrajini Gironde, za razliku od 7300 hektara u petak. Više od 12.200 ljudi je evakuirano s tog područja do subote ujutro, a više od tisuću vatrogasaca pokušava obuzdati požare, rekle su u izjavi vlasti pokrajina Nove Akvitanije i Gironde.

"S obzirom na vremenske uvjete i velike rizike od izbijanja požara, vlasti su privremeno onemogućile pristup šumskim područjima za profesionalne i rekreativne aktivnosti", stoji u izjavi.

Foto: SDIS 33/REUTERS

Šumski požari pogodili su Francusku tijekom proteklih nekoliko tjedana nakon porasta temperatura. Požari oko grada Teste-de-Buch u pokrajini Gironde su se stabilizirali nakon što su zahvatili više od 3.000 hektara od početka krize. U obližnjem gradu Landirasu, gdje je spaljeno 6.500 hektara i evakuirano 2.200 ljudi, požari su se nastavili širiti preko noći, a snažni vjetrovi su ih pomaknuli prema jugozapadu. "Imamo požar koji će se nastaviti širiti", rekao je Vincet Ferrier, zamjenik prefekta u Langonu u pokrajini Gironde, tijekom tiskovne konferencije u subotu.

Turisti evakuirani iz talijanskog odmarališta

Turiste, koji su bježali iz talijanskog odmarališta Bibione zbog šumskog požara, morala je s mora spašavati obalna straža, piše u subotu njemačka agencija dpa. Požar je u petak izbio u popularnom turističkom području, prema medijskim izvješćima. Nekoliko vatrogasnih postrojbi, uključujući i protupožarni helikopter, borili su se požarom na granici između pokrajina Veneto i Furlanije-Julijske krajine. Obuzdali su vatru do navečer. Videosnimke prikazuju kako požar proždire drveće i kako se gusti dim, koji se mogao vidjeti kilometrima daleko, podiže u nebo. "Nadamo se da neće doći do promjene u narednim satima, no ne bi trebalo biti nestalih", rekao je Pierluigi Grosseto, zamjenik gradonačelnika San Michele al Tagliamenta za novinsku agenciju ANSA.

Foto: MANUEL SILVESTRI/REUTERS

Dodao je da policija istražuje uzrok požara. S obzirom na sušu, moguće je da se vatra zapalila sama od sebe, rekao je Grosseto. Zbog ogromne suše, vatrogasne postrojbe se bore s požarima diljem Italije. Devedeset vatrogasaca, dva helikoptera i dva protupožarna zrakoplova raspoređeni su u mjestu Frassilongo u sjevernoj talijanskoj pokrajini Trident zbog šumskog požara na području od otprilike 70 hektara. Snage civilne zaštite su upozorile ljude da se ne približavaju planinarskom i skijaškom području istočno od grada Trenta. Vatrogasne postrojbe iz grada Lucce, u pokrajini Toskani, morale su ugasiti vatru u masliniku u petak. Do šumskih požara je došlo i na otocima Siciliji i Sardiniji, a protupožarne letjelice su korištene kako bi ih se ugasilo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije