glavni tajnik NATO-a

Stoltenberg: Rasporedit ćemo još 700 vojnika na Kosovo

kfor
Foto: ilustracija
1/2
30.05.2023.
u 19:49

Zapovjedništvo združenih snaga NATO u Napulju priopćilo je danas da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu kao podrška snagama Kfora, dok je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao da u roku od nekoliko dana raspoređuju još 700 vojnika na Kosovo.

„Kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo, NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve snaga (ORF) za Zapadni Balkan, koje su sedam dana bile u stanju pripravnosti“, navodi se u priopćenju objavljenom na Twiteru, prenosi N1

Priopćenje navodi kako je raspoređivanje dodatnih snaga NATO-a na Kosovu „racionalna mjera da se osigura da KFOR bude sposoban održati sigurnost u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN.

Zapovjednik Zapovjedništva združenih snaga NATO u Napulju Stuart Munsch pohvalio je Kfor jer je bio „uzdržan i profesionalno intervenirao da bi zaustavio nemire i spasao živote“.

„Nasilje mora prestatii sve strane moraju prestati poduzimaju radnje koje urušavaju mir svih zajednica na Kosovu“, rekao je on.

Stoltenberg je ocijenio kao „neprihvatljive“ napade srpskih demonstranata na mirovne snage Alijanse na Kosovu (Kfor), koji „moraju prestati“.

„Snažno osuđujemo ove ničim izazvane napade na naše trupe na sjeveru Kosova“ u kojima je povređeno 30 vojnika Kfora, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Oslu.

„Odlučili smo u roku od nekoliko dana rasporediti još 700 vojnika na Kosovo i staviti dodatne snage u veću pripravnost. Ovo su razboriti koraci koji osiguravaju NATO“, izjavio je Stoltenberg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?