dronovi samoubojice

Što su uopće dronovi kamikaze koje Rusija koristi u Ukrajini?

16.10.2022.
u 10:40

Dronovi kamikaze odnosno dronovi samoubojice su vrsta zračnog oružja. Imaju mogućnost čekanja odnosno lebdenja iznad područja u kojem se očekuju moguće mete za napad, a potom i napada jednom kad su mete identificirane.

Ukrajinski dužnosnici tvrde da ruske snage sve češće koriste tzv. dronove kamikaze u napadima na tu zemlju.

U noći s petka na subotu, tvrde Ukrajinci, grad Zaporižja napadnut je s četiri drona kamikaze. Ukrajinske vlasti tvrde da su Rusi takve dronove koristili u napadima na Kijev, Vinicu, Odesu i niz drugih ukrajinskih gradova u proteklih nekoliko tjedana. 

Ukrajinski dužnosnici mole zapadne države da im pomognu u borbi s tom novom prijetnjom, dodajući da i sami razvijaju tehnologiju koja bi im trebala pomoći u borbi protiv dronova kamikaza, prenosi Index.hr.

Dronovi kamikaze odnosno dronovi samoubojice su vrsta zračnog oružja. Imaju mogućnost čekanja odnosno lebdenja iznad područja u kojem se očekuju moguće mete za napad, a potom i napada jednom kad su mete identificirane.

Takvi dronovi mogu nositi oko 50 kilograma eksploziva. Mali su i prenosivi te se mogu lako lansirati. Njihova glavna prednost da ih je teško detektirati, a mogu se lansirati iz relativno velike udaljenosti od mete.

Naziv "kamikaze" odnosi se na činjenicu da se radi o potrošnoj robi. Dizajnirani su za udare iza neprijateljskih linija te bivaju uništeni u napadima, za razliku od tradicionalnih, većihi brzij vojnih dronova koji se vraćaju u bazu nakon što ispuste eksploziv odnosno streljivo.

Ukrajinska vojska i američke obavještajne službe tvrde da Rusija koriste dronove kamikaze iranske proizvodnja. Američki dužnosnici su CNN-u još u srpnju rekli da je Iran počeo dostavljati dronove tipa Shahed Rusiji mjesec dana ranije. Iran niječe da šalje Rusiji bilo kakvo oružje za korištenje u ratu u Ukrajini.

Prema tvrdnjama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Rusija je od Irana naručila 2.400 dronova tipa Shahed.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije