PROBLEMI S PLAĆANJEM DUGA

Što se događa u SAD-u? Rusija i Kina žele iskoristiti situaciju: 'Sviđa im se ovo, vole vidjeti kaos'

Reuters/PIXSELL
08.05.2023.
u 17:43

Avril Haines, direktorica 18 američkih obavještajnih agencija, upozorila je na goleme posljedice po nacionalnu sigurnost ako Kongres ne podigne razinu zaduživanja

Ravnateljica glavne američke obavještajne agencije upozorila je u četvrtak zakonodavce da će Rusija i Kina pokušati iskoristiti potencijalno neispunjavanje financijskih obveza SAD-a, za što Ministarstvo financija kaže da bi se moglo dogoditi već 1. lipnja.

"Gotovo je sigurno da će nastojati iskoristiti priliku", rekla je direktorica američke Nacionalne obavještajne službe Avril Haines pred senatskim Odborom za obavještajna pitanja na pitanje o posljedicama po nacionalnu sigurnost ako Vlada SAD-a od 1. lipnja više ne bude u stanju ispunjavati financijske obveze jer Kongres neće podići razinu zaduživanja, kako je najavila ministrica financija Janet Yellen.

Haines, direktorica 18 američkih obavještajnih agencija, rekla je da će Rusija i Kina pokušati iskoristiti taj događaj u propagandne svrhe, koristeći ga kao dokaz da "unutar SAD-a vlada kaos" i da "nismo sposobni funkcionirati kao demokracija".

"Gotovo sigurno bi to stvorilo globalnu neizvjesnost o vrijednosti američkog dolara, o američkim institucijama i američkom vodstvu, što bi dovelo do volatilnosti na valutnim i financijskim tržištima te tržištima roba čija se cijena izražava u dolarima", rekla je Haines, prenosi CNBC.

Gornja granica duga, koju je prvi put postavio Kongres tijekom Prvog svjetskog rata, ograničenje je iznosa novca koji savezna vlada može posuditi za plaćanje troškova obrane, kao i obveznih programa, kao što su socijalno i zdravstveno osiguranje. U siječnju je ministrica financija Janet Yellen obavijestila Kongres da je američka vlada počela koristiti izvanredne mjere kako bi izbjegla neplaćanja obveza.

"Neispunjavanje vladinih obveza prouzročilo bi nenadoknadivu štetu gospodarstvu SAD-a, sredstvima za život svih Amerikanaca i globalnoj financijskoj stabilnosti", napisala je Yellen u pismu od 13. siječnja. "S dužnim poštovanjem pozivam Kongres da hitno djeluje kako bi zaštitio punu vjeru i kredit Sjedinjenih Država."

Od 1960. Kongres je podizao gornju granicu duga 78 puta pod republikanskim i demokratskim predsjednicima. Shalanda Young, ravnateljica Ureda za upravljanje i proračun, ponovila je Hainesinu zabrinutost kada je u Bijeloj kući upitana hoće li strani protivnici imati koristi od američkog neplaćanja dugova.

“Njima se ovo sviđa. Vole vidjeti kaos u američkom sustavu. Vole vidjeti da ne možemo obavljati svoje osnovne poslove", rekla je Young novinarima tijekom brifinga za novinare u Bijeloj kući. “Kongres mora djelovati. Sprječavanje neplaćanja njihova je temeljna ustavna odgovornost i to moraju učiniti", rekla je.

U veljači su bivši ministri obrane Leon Panetta i Chuck Hagel upozorili da će federalna vlada koja ne plaća svoje račune, prvi put u povijesti, oslabiti američku nacionalnu sigurnost. “Neplaćanje dugova opasna je rana koju smo si sami nanijeli i koja našim prijateljima i neprijateljima govori da nam se ne može vjerovati. Takva oštrica slabi našu nacionalnu sigurnost”, napisali su bivši šefovi Pentagona u pismu.

Bivši državni tajnici dodali su da će ruski predsjednik Vladimir Putin "promatrati kako bi izmjerio vjerodostojnost ekonomske moći SAD-a", dok Washington predvodi napore da Kijevu pruži sigurnosnu pomoć i koordinira globalne sankcije Moskvi

"Neispunjenje naših financijskih obveza u ovom trenutku potkopalo bi našu vlastitu moć i potaknulo Putina da nastavi svoj uzaludni rat protiv demokracije", rekli su Panetta i Hagel.

Neispunjenje obveza utjecalo bi i na sposobnost američkih vlada da plaćaju 3,4 milijuna muškaraca i žena u sestrinskim službama, Nacionalnoj gardi i civilnim zaposlenicima koji čine Ministarstvo obrane, piše CNBC.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?