Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Stigao nalaz: Hrvatski premijer negativan na koronavirus

Predsjednik Vlade RH, s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša, obavio je danas testiranje na prisutnost koronavirusa.
22. lipnja 2020. u 18:37 0 komentara 70 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Slijedom kratkog boravka na Adria touru u Zadru u subotu, iako nije bio u kontaktu sa zaraženim tenisačima niti u bliskom kontaktu s drugim tenisačima, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša, obavio je danas testiranje na prisutnost koronavirusa. Nalaz je negativan.

Zbog druženja s tenisačima na turniru u Zadru hrvatski premijer Andrej Plenković, prema epidemiloškoj klasifikaciji, ne spada u osobe pod rizikom od obolijevanja od koronavirusa jer nije bio u bliskom kontaktu s osobom koja oboli ili boluje od koronavirusa, izvijestio je prethodno danas HZJZ.

"Pri epidemiološkoj klasifikaciji osoba koje su pod rizikom od obolijevanja od Covida-19 jer su bile u blizini ili u kontaktu s osobom koja oboli ili boluje od te bolesti treba imati u vidu činjenicu da se bolest prenosi bliskim kontaktom. Pri određivanju tko je bio, a tko nije bio u bliskom kontaktu treba znati kako je na znanstveno utemeljenim podacima bliski kontakt definiran", ističu iz HZJZ-a te navode da je Hrvatska o tome preuzela definiciju Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. T

a definicija određuje, a relevantno je za posjet Plenkovića teniskom turniru u Zadru, da je prijenos koronavirusa moguć kod osobe koja je sa zaraženom osobom bila u kontaktu licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta, kao i kod osobe koja je sa zaraženom osobom boravila u zatvorenom prostoru (npr. kućanstvo, razred, prostorija za sastanke, bolnička čekaonica itd.) duže od 15 minuta, navodi HZJZ.

 "Za konkretnu situaciju također treba imati u vidu da tenisači Novak Đoković i Marin Čilić, s kojima se premijer kratko pozdravio bez rukovanja i razgovarao (3 minute) nisu pozitivni na Covid-19, nego su (za sada) kontakti pozitivnog (Grigora) Dimitrova, a kontakt s kontaktom se ne računa kao bliski kontakt, osim ako kontakt ne postane pozitivan u vremenu od 48 sati od ostvarenog kontakta, što u ovom slučaju nije niti relevantno jer između tenisača i premijera nije bilo bliskog kontakta", kaže HZJZ.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.