novi uspjeh

Štagljarov test: Za manje od sat vremena otkriva je li osoba bila u kontaktu s virusom

Borna Filić/PIXSELL
15.05.2020.
u 21:56

Za manje od sat vremena iz samo deset mikrolitara krvi ovaj će krvni test moći detektirati je li osoba došla u kontakt s virusom

Serološki, odnosno krvni test koji za manje od sat vremena iz samo 10 mikrolitara krvi može detektirati je li neka osoba došla u kontakt sa SARS-CoV-2 inovacija je iza koje stoji znanstvena grupa akademika Igora Štagljara s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Torontu i Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu.

Jučer je, naime, u prestižnom znanstvenom časopisu Nature Communications objavljen rad u kojem se opisuje ova nova molekularno-biološka metoda pod nazivom SIMPL, a koja se sada koristi za razvoj inovativnog serološkog testa za detekciju antitijela direktno iz krvi pacijenata oboljelih od COVID-19.

– Riječ je o krvnom testu koji uz pomoć posebnih proteina pod nazivom INTEINI može detektirati je li osoba došla u kontakt s virusom. Cilj tih seroloških testova temeljenih na SIMPL metodi detektirati antitijela u krvi osoba koje su već došle u kontakt sa SARS-CoV-2 – objašnjava poznati hrvatski molekularni biolog s kanadskom adresom. Dodaje da, kada neki virus kao što je i SARSCoV-2 uđe u ljudski organizam, tada se aktivira imunološki sustav i počinju se stvarati antitijela, i to dvije vrste – iz IgM te IgG podskupine. – Nakon desetak dana prvo se počinju stvarati antitijela iz IgM podgrupe koja u našem krvotoku žive dosta kratko, svega tri-četiri tjedna, tijekom kojih se vežu na proteine koji se nalaze na površini virusa. U slučaju SARSCoV-2, to je tzv. spike (S) protein (hrvatski “šiljak”), a antitijela tako “označe” virus za uništenje putem makrofaga. To su specijalizirane grupe bijelih krvnih stanica uključene u tzv. fagocitozu stranih supstancija, kao npr. bakterija, virusa, stanica tumora itd. – objašnjava profesor Štagljar te dodaje da nakon početna tri-četiri tjedna, IgM antitijela nestaju iz krvotoka zaražene osobe, nakon čega njen imunosustav počinje stvarati drugi tip antitijela, pod imenom IgG. 

Važni za relaksaciju mjera

– Njih imunolozi još popularno nazivaju “neutralizirajuća antitijela” jer upravo ta IgG antitijela neutraliziraju virus i sprečavaju ga da se proširi na još više stanica epitela pluća. Najveća količina tih IgG antitijela u pravilu se može detektirati od šest do osam tjedana nakon inicijalne infekcije virusom SARS-CoV-2, tijekom kojih su ta antitijela zapravo i najpotentnija u borbi protiv virusa – objašnjava te ističe kako se trenutačno u svijetu koriste tri različita serološka testa, a njihova trenutačna cijena po testu varira između deset i dvadeset američkih dolara.

Prvi i zasad najviše korišteni test jest tzv. metoda ELISA putem koje se IgM I IgG antitijela mogu detektirati za samo nekoliko sati. Drugi je složeniji serumski neutralizirajući test, a treći je takozvani brzi dijagnostički test koji u samo 15 minuta može detektirati antitijela protiv virusa u nekoliko kapljica krvi.

– Mnogi epidemiološki stručnjaci diljem svijeta smatraju da će ti serološki testovi odigrati ključnu ulogu u relaksaciji ekonomskih mjera kao i držanju pod kontrolom sadašnjeg stadija pandemije, jer takvi testovi mogu dati do znanja koji je dio populacije u određenoj državi već bio u kontaktu s virusom, a koji to nije. Drugim riječima, ti serološki testovi u ovom trenutku predstavljaju jedini način da pouzdano možemo potvrditi koliko se SARS-CoV-2 virus raširio populacijom određene države – kaže prof. dr. Štagljar te dodaje da se tako može utvrditi koje se osobe mogu vratiti na posao bez rizika od zaraze te tko može slobodno i bez bojazni putovati svijetom.

Smatra da će stoga biti nužno testirati široku populaciju svih zemalja sve dok ne bude razvijeno cjepivo ili lijek protiv COVID-19. A kada će se moći koristiti novi test njegova tima?

Pomoć i kod drugih bolesti

– Mislim da ćemo ga zgotoviti u sljedećih od četiri do šest mjeseci. Kanadska je vlada zainteresirana za naš test te smo stoga u protekla dva mjeseca već dobili izdašnu financijsku potporu od njih, koja zasad iznosi nešto više od 1,2 milijuna dolara – govori Štagljar te napominje da, ako test i bude u komercijalnoj primjeni, to će biti isključivo u Kanadi barem prvih godinu dana dok se ne pronađe cjepivo.

– Treba spomenuti i da našom novom SIMPL metodom možemo otkrivati i lijekove protiv bilo kojih ljudskih proteina tzv. uzročnika bolesti (eng. drug targets). Jedan je od tih proteina i KRAS, koji je mutiran u 30 posto svih ljudskih karcinoma i kojeg sada u detalje proučavamo u mom laboratoriju – kaže Štagljar te dodaje kako na tome trenutačno radi u suradnji s njemačkom farmaceutskom tvrtkom EVOTEC iz Hamburga i američkom tvrtkom Genentech iz San Francisca.

U svijetu se trenutačno koriste tri različita serološka testa

1. Prvi je i zasad najviše korišteni test tzv. metoda ELISA putem koje se IgM i IgG antitijela mogu detektirati za nekoliko sati

2. Drugi je test složeniji, koristi se za detekciju IgM i IgG antitijela u krvi određene osobe i zove se “serumski neutralizirajući test”

3. Treći je test takozvani brzi dijagnostički test koji u samo 15 minuta može detektirati antitijela protiv virusa u nekoliko kapljica krvi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?