Panika kod susjeda

Srbija: Morat ćemo graditi sabirne centre za izbjeglice

A child looks on as migrants walk to cross the border with Croatia near the village of Berkasovo, Serbia October 19, 2015. Thousands of migrants clamoured to enter European Union member Croatia from Serbia on Monday after a night spent in the cold and mud
22.10.2015.
u 15:17

Analitičar Anđelković: Ako Hrvati zatvore granicu, to će učiniti i Rumunji, pa će Srbija postati nekom vrstom logora

Zbog najnovijih događaji vezanih za izbjegličku krizu, u Srbiji strahuju od kaosa te te činjenice da bi na području države moglo ostati na desetke tisuća izbjeglica koje više nemaju kamo. Dodatni strah stvorile su i najave ministrice vanjskih poslova Vlade RH Vesne Pusić da će i Hrvatska, u slučaju da Njemačka i Austrija zatvore granice, biti prisiljena zatvoriti svoje granice za prihvat izbjeglica iz Srbije.

Vulin čeka reakciju EU

– Neka drugi podižu zidove. Neka radi tko god što hoće, mi nećemo podizati zidove. U kakvoj god situaciji bili, držat ćemo stvari pod kontrolom. Nećemo ubijati nikoga, ni životinje ni ljude – komentirao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić. Naveo je da je u Srbiji jučer registrirano 12.310 izbjeglica.

– Vrlo je vjerojatno da će Hrvatska odlučiti zatvoriti granicu sa Srbijom, a ako se dogodi da se izbjeglice proslijedi prema Rumunjskoj, isto će učiniti i Rumunji. S druge strane, Mađari su već podigli ogradu, što praktično znači da će se Srbija naći u nekoj vrsti logora. Zatvaranje granica dovelo bi do toga da više od 100.000 izbjeglica, kojima su zapadna i sjeverna Europa cilj, budu bez svoje volje zadržani u Srbiji, što država ne bi mogla ni financijski izdržati, osobito ne u zimskom razdoblju – rekao je srbijanski politički analitičar Dragomir Anđelković. Srbijanski ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin očekuje da će se već ovaj tjedan po reakcijama EU vidjeti kakav je plan za dalje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?