istraživački institut Daiwa

Spor s Kinom oko vode iz Fukushime mogao bi smanjiti japanski BDP

Fukushima
31.08.2023.
u 21:45

Spor s Kinom zbog odluke o ispuštanju u more kontaminirane vode iz nuklearne elektrane u Fukushimi mogao bi smanjiti japanski realni bruto domaći proizvod (BDP) za 0,2 posto, procijenio je u četvrtak istraživački institut Daiwa.

Japan je prije tjedan dana počeo ispuštati vodu iz Fukushime u Tihi ocean, unatoč kineskim prosvjedima, i Peking je odgovorio zabranom uvoza japanskih morskih proizvoda.

Kina je najveći trgovinski partner Japana, napominje Reuters.

Realni japanski BDP mogao bi se smanjiti za oko 1,2 bilijuna jena (8,2 milijarde dolara) ili za 0,2 posto, ako se dolasci kineskih turista ne oporave, što bi se nadovezalo na negativne posljedice kineske i hongkonške zabrane uvoza morskih proizvoda, izračunao je japanski institut.

Ako spor eskalira i dovede do pada japanskog robnog izvoza u Kinu za 20 posto, japanski bi se BDP mogao smanjiti za približno 6,1 bilijun jena ili 1,1 posto, dodao je institut.

Lani je više od 700 japanskih tvrtki u Kinu izvezlo morske plodove u vrijednosti oko 600 milijuna dolara, što ju čini najvećim japanskim izvoznim tržištem. Slijedi Hong Kong koji je, nakon ispuštanja vode iz Fukushime, zabranio uvoz morskih plodova iz 10 japanskih regija.

Nakon posjeta najvećoj ribljoj tržnici u Tokiju, japanski premijer Fumio Kishida rekao je u četvrtak da će pripremiti mjere pomoći ribarskom sektoru kojem je kineska zabrana zadala težak udarac.

Vlada će za financiranje mjera upotrijebiti dodatnih nekoliko desetaka milijardi jena (stotine milijuna dolara) iz proračunskih rezervi za tekuću fiskalnu godinu, izvijestio je u četvrtak poslovni dnevnik Nikkei.

Tokio je osnovao i dva fonda vrijedna 80 milijardi jena (548 milijuna dolara) kako bi podupro razvoj novih prodajnih kanala i čuvanje zamrznutih viškova ribe do oporavka potražnje. Ranije su dužnosnici bili otklonili mogućnost dodatne fiskalne potpore sektoru, podsjeća Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije