SJEVERNA RAJNA

SPD pregažen u njihovoj utvrdi – Merkel ima otvoren put za 4. mandat

Reuters/PIXSELL
14.05.2017.
u 20:55

Kancelarski kandidat Martin Schulz teško će se oporaviti od poraza u socijaldemokratskoj baz iiz koje i sam potječe

Samo neki novi migrantski val prema Njemačkoj, kojega ne bi zaustavila ni žilet-žica u Mađarskoj i Sloveniji, ili niz terorističkih napada, mogu spriječiti Angelu Merkel da najesen i četvrti put postane njemačka kancelarka. Razvidno je to nakon izbora u najvećoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, gdje je kancelarkina Kršćansko-demokratska unija (CDU) potukla Socijaldemokratsku partiju (SPD) s 34,5 naprema 30,5 posto glasova, pokazale su prve izlazne ankete.

Rudarsko središte 

Sjeverna Rajna-Vestfalija bila je utvrda socijaldemokrata, ali novi šef SPD-a i kancelarski kandidat Martin Schulz, koji je i rođen u ovoj pokrajini, nije uspio održati socijaldemokrate najjačom strankom u parlamentu u Düsseldorfu. U Njemačkoj su danas održani “mali izbori za Bundestag”, odnosno birao se parlament najveće njemačke savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije. Ovi izbori bili su generalna proba i posljednja šansa za socijaldemokratskog izazivača Martina Schulza da ugrozi demokršćansku kancelarku Angelu Merkel na saveznim izborima zakazanim za nešto više od četiri mjeseca (24. rujna). Više od 13 milijuna birača, od ukupno 18 milijuna stanovnika Sjeverne Rajne-Vestfalije, imalo je pravo glasa. Sjeverna Rajna-Vestfalija već je više od pola stoljeća utvrda socijaldemokrata. S industrijskim središtima u Ruhrskoj oblasti i uz tok Rajne, SPD je ovdje imao snažnu podršku među industrijskim radnicima i rudarima. Samo jednom je SPD od 1965. godine u ovoj saveznoj pokrajini izgubio od CDU-a, 2005. kada je reformska politika socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schrödera dovela do prvog gubitka vlasti u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Gubitak glavnog socijaldemokratskog uporišta Sjeverne Rajne-Vestfalije Schröder je doživio kao izglasavanje nepovjerenja njegovoj politici reforme tržišta rada te je stoga za istu godinu raspisao i prijevremene savezne izbore koji su završili dolaskom Angele Merkel na vlast na jesen 2005. CDU je prije 12 godina najprije od SPD-a preuzeo vlast u Düsseldorfu, a četiri mjeseca kasnije i u Berlinu. 

AfD ispod očekivanja 

Pokrajinski izbori 2005. u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji bili su sudbonosni za jednog socijaldemokratskog kancelara a ovi 2017. mogli bi biti sudbonosni i za Martina Schulza. Naime, SPD je izgubio u svojoj bazi i to bi definitivno moglo zapečatiti kancelarske ambicije donedavnog “socijaldemokratskog mesije” Schulza. Iako se ne ovim izborima nije izravno radilo o duelu Merkel -Schulz nego o pokrajinskim kandidatima, dosadašnjoj socijaldemokratskoj premijerki Hannelori Kraft i pokrajinskom čelniku CDU-a Arminu Laschetu, javnost je borbu za Sjevernu Rajnu-Vestfaliju doživjela kao direktan sraz kancelarskih kandidata Merkel i Schulza. Jedan od glavnih razloga zašto je splasnuo “Schulz efekt”, koji je trajao nakon njegove nom ww inacije za kancelarkog kandidata u siječnju pa sve do kraja ožujka i poraza na izborima u Saarskoj, jest koketiranje SPD-a s ekstremnom ljevicom - strankom Linke. Uz CDU u Sj evernoj Rajni-Vestfaliji najviše je profitirao liberalni FDP (s 8,6 na 12%), a uz SPD najviše su izgubili Zeleni koji su se gotovo prepolovili (S 11,4 na 6 posto). Ispod očekivanja je i desno populistički AfD koji je dobio 7,5 posto glasova. SPD je donedavno na saveznoj razini bio izjednačen s CDU-om na 32 posto, a sada ankete CDU-u daju 37, a SPD-u 27 posto glasova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije