Vučić:

SPC pridonosi opstanku Srba u Hrvatskoj i na Kosovu

Aleksandar Vučić
25.03.2016.
u 15:27

Odnosi države i Srpske pravoslavne crkve (SPSC) su dobri, a država je crkvi zahvalna jer pridonosi opstanku srpskog naroda tamo gdje nema srpske države, na Kosovu i u Hrvatskoj, ocijenio je u petak srbijanski premijer Aleksandar Vučić poslije sastanka s poglavarom SPC patrijarhom Irinejom.

"Malo tko bi opstao u Lici, Baniji, Kordunu, u drugim dijelovima Hrvatske da nije SPC. Slično je i na Kosovu i Metohiji, gdje je narod ostao svugdje tamo gdje imamo crkve i manastire. U drugim dijelovima teško da opstajemo. Takvo je stanje i u dijaspori, svugdje gdje imamo SPC ona objedinjuje naš narod", rekao je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s patrijarhom Irinejom.

Tema razgovora je, kako navode beogradski mediji, bila Republika Srpska, a Vučić je ponovio jučerašnju poruku uoči izricanja presude nekadašnjem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, da Srbija ne može dopustiti bilo kakvo ugrožavanje postojanja i opstanka Republike Srpske, naglasivši da će "Beograd poštovati Daytonski sporazum, teritorijalni integritet BiH, ali također i integritet RS".

"Odnosi naše crkve s državom su korektni i priznajemo načelo odvojenosti crkve od države, ali crkva ima doprinos povijesti i u interesu je našeg naroda da i dalje održavamo prijateljski odnos razumijevanja i pomoći jedni drugima", ocijenio je patrijarh na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Patrijarh Irinej kazao je da su, u kontekstu odnosa Srbije i Republike Srpske, konstatirali da je ta veza dobra i da će se SPC zalagati za očuvanje tekovina srpskog naroda, identiteta i kulture.

Premijer Vučić je istaknuo da slijede "teške obljetnice", među kojima i obljetnica nastanka logora Jasenovac.

Predsjednik vlade obećao je Srpskoj pravoslavnoj crkvi pomoć države u završetku gradnje Hrama Svetog Save u Beogradu, jer je to "ne samo vjerski, već i kulturni spomenik" koji  će privući mnoge ljude u posjet Beogradu i Srbiji. Završetak gradnje hrama, posvećenog prvom srpskom prosvjetitelju i arhiepiskopu Savi Nemanjiću, najavljen je za 2019. godinu, kada će biti simbolično otvoren uz obilježavanje osam stoljeća od stvaranja prve srpske arhiepiskopije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije