TERORISTIČKI NAPAD u Bruxellesu

Francuski mediji: Na stanici Maelbeek bio još jedan napadač

zeljeznica
Foto: REUTERS
1/17
24.03.2016.
u 08:00

Francuski list Le Monde tvrdi se na CCTV snimci iz podzemne željeznice može vidjeti još jedan napadač uz Khalida el-Bakraouija kojeg su vlasti identificirale kao napadača koji je aktivirao eksploziv na postaji Maelbeek. To je prvi put da je netko spomenuo drugog napadača u podzemnoj željeznici

U terorističkim napadima na metro i zračnu luku u Bruxellesu u utorak je poginulo više od 30 ljudi, a oko 250 ih je ozlijeđeno, javlja AFP. Dvije su eksplozije, podsjetimo, odjeknule u zračnoj luci Zaventem. Druga je eksplozija odjeknula na stanici podzemne željeznice Maalbeek u središtu europskih instiucija.

U napadu na zračnu luku poginulo je najmanje 11 ljudi, a u napadu na metro oko 20 ljudi. Svjedoci su rekli da su čuli napadače kako viču na arapskom i da su nakon toga aktivirali eksplozivne naprave.

Islamska država i službeno je preuzela odgovornost za napade, nakon što je ta informacija već bila objavljena u agenciji povezanoj s tom militantom organizacijom. U službenom priopćenju Islamska država upozorila je da će se još gore stvari dogoditi "križarskim državama ujedinjenim protiv Islamske države".

Napadači su bombe skrivali u torbama, rekao je gradonačelnik Zaventema Francis Vermeiren, javlja AFP . Rekao je kako su napadači stavili prtljagu na kolica i tada su eksplodirale dvije bombe. Treći napadač je napravio isto, ali njegova bomba nije eksplodirala. Pretpostavlja se da se muškarac uspaničio.

Britanski Telegraph piše kako se vjeruje da su napadači koristili eksploziv poznat pod nazivom Sotonina majka, koji je također bio korišten u napadima u Londonu 2005. i lanjskim napadima u Parizu. Aceton peroksid može se lako napraviti od kućanskih predmeta, a popularan je jer ne sadrži dušik pa može proći kroz skenere.

U utorak je objavljena fotografija iz zračne luke na kojoj se vide tri napadača koja guraju prtljagu na kolicima. U prtljazi su imali eksplozivne naprave. Dva su napadača dosad identificirana. Jedan je Ibrahim (24) El Bakraoui . On se na fotografiji nalazi u sredini. Drugi je sad identificiran kao Najim Laacharoui. Iako se prvotno pisalo da je riječ o muškarcu sa šeširom i bijelom jaknom, koji se nalazi na desnoj strani, naknadno se objavilo kako je Najim muškarac koji se nalazi na lijevoj strani fotografije, piše 24sata.hr.

Foto: Screesnhot

Tužiteljstvo u Bruxellesu je objavilo da su pronašli, tijekom racija u gradu još jednu eksplozivnu napravu. Riječ je o bombi s čavlima. Našli su i zastavu ISIL-a. Napravu i zastavu su pronašli u kući u Bruxellesu.

U zračnoj luci Zaventem pronađena je treća bomba koja nije eksplodirala. Bomba je uništena.

Nakon napada u Belgiji je proglašena trodnevna žalost . Napade su osudili svi svjetski čelnici.

Četvrtak:

7.50 - Francuski list Le Monde tvrdi se na CCTV snimci iz podzemne željeznice može vidjeti još jedan napadač uz Khalida el-Bakraouija kojeg su vlasti identificirale kao napadača koji je aktivirao eksploziv na postaji Maelbeek. To je prvi put da je netko spomenuo drugog napadača u podzemnoj željeznici.

Srijeda:

21.46 - Teroristi su napade u Bruxellesu planirali izvesti na Uskrsni ponedjeljak, javlja VTM, ali su se predomislili zbog uhićenja Salaha Abdeslama.

- Uskrsni ponedjeljak je veliki kršćanski blagdan, simboličan dan. Sve je bilo planirano za ponedjeljak, ali uhićenje Abdeslama ih je potpuno poremetilo. Kada je izašla u javnost da je on u zatvoru 'propjevao', odmah su morali ubrzati planove - rekao je novinar Farouk Özgünes, prenosi 24sata.hr.

19.56 – Prema ažuriranim podacima belgijske ministrice zdravstva Maggie De Block u napadima je poginula 31 osoba, a 300 ih je ozlijeđeno, od kojih je 150 zadržano u bolnici.

19.25Najim Laachraoui identificiran je kao drugi bombaš samoubojica u zračnoj luci u Bruxellesu. Njegov DNK pronađen je u stanu u Schaerbeeku, u kojemu su teroristi planirali napade na Pariz i Bruxelles. Analitičari smatraju da je upravo on jedan od ključnih tvoraca bombi, a francuski mediji podsjećaju da je Laachraoui odigrao važnu ulogu u terorističkim napadima u Parizu u studenom prošle godine u kojima je poginulo najmanje 130 osoba.

19.08 – Zračna luka u Bruxellesu otkazala je sve letove do 26. ožujka. – Dolaznih i odlaznih putničkih letova neće biti na bruxelleskom aerodromu sve do petka 25. ožujka (uključujući i petak). Za sve dodatne informacije o letovima obratite se svom avioprijevozniku – stoji u objavi belgijske zračne luke na Twitteru.

17.55 – Turski predsjednik Tayyip Erdogan kazao je kako je jedan od napadača iz Bruxellesa uhvaćen u lipnju prošle godine u Turskoj. Nakon što je uhvaćen, na vlastiti zahtjev deportiran je u Nizozemsku, prenosi Reuters. U srpnju je iz Nizozemske deportiran u Belgiju. Riječ je o Ibrahimu e-l Bakraouiju koji se raznio bombom u zračnoj luci. Erdogan je naveo i da su turske vlasti nakon deportacije obavijestile nizozemske, ali i belgijske vlasti da je napadač bio militant, dodajući da je Belgija ignorirala njihovo upozorenje i pustila ga na slobodu jer nisu vidjeli njegovu poveznicu s terorizmom, javlja BBC.

17.37 - Poljska premijerka Beata Szydlo izjavila je da njena država nakon napada u Bruxellesu više neće primati migrante. - Dvadeset i osam zemalja EU složili su se problem treba riješiti relokacijom. Ali ja ću to reći vrlo jasno: Smatram da trenutno nije moguće da imigrantima omogućavamo ulazak u Poljsku u ovom trenutku- kazala je Szydlo za televizijsku postaju Superstacja, prenosi Vecernji.hr.

17.26 - Belgijske vlasti prije napada primile su upozorenje u kojem stoji da su mogući napadi na zračnu luku i podzemne željeznice, javljaju izraelske novine Haaretz.

Sigurnosne službe znale su da se napadi na zračnu luku i podzemnu željeznicu planiraju u bliskoj budućnosti. Unatoč velikom stupnju sigurnosti u Bruxellesu, gdje se nalazi većina organizacija Europske unije,sigurnosne službe nisu dovoljno ozbiljno shvatile upozorenja, piše Haaretz. Napad u Bruxellesu planiran je Raqqi, glavnom uporištu terorističke organizacije Islamske države.

17.20 - Belgijska državna televizija BRTF razgovarala je s vozačem koji je upravljao vlakom tijekom napada, prenosi BBC. Christian Delhasse novinarima je rekao da je prvo mislio da je došlo do tehničkog kvara no uskoro je shvatio da je riječ o nečemu puno gorem. Istog trenutka zaustavio je vlak i počeo pružati pomoć žrtvama.

- Učinio sam ono što sam morao učiniti. U napadu nisam ozlijeđen. Postupio sam u skladu s propisanim procedurama. To je sve što mogu reći- kazao je Delhasse i dodao da ga je prizor mrtvih tijela na tlu ostavio u šoku.

16.50 sati - Na opasnost od mogućeg napada koji bi Khalid El Bakraoui mogao izvesti upozoravao je i Interpol izdavši tjeralicu za 27-godišnjim bombašem koji se jučer raznio bombom na stanici metroa. U obavijesti koju je izdao Interpol stoji da je Khalid već tražen zbog optužbi za terorizam.

16.35 sati - Tijekom pretrage stana policija je pronašla laptop u kojem je pronađena poruka koju je napisao jedan od bombaša Ibrahim el-Bakraoui. U poruci, između ostalog, Ibrahim izražava sumnju da policija traga za njim te dodaje da ne želi završiti iza rešetaka.

15.48 sati – Francuski premijer Manuel Valls danas je na konferenciji za medije u Bruxellesu ponovno pozvao Europarlament da odobri popis imena putnika (PNR) što bi, smatra, pomoglo u presretanju osumnjičenika za terorizam.

– Kad bi PNR postojao, imali bismo dobre šanse za presretanje niza pojedinaca – poručio je Valls. – Trebamo taj alat kako bismo imali na oku one koji trebaju biti praćeni – dodao je, pozivajući na golema ulaganja u sigurnosne sustave, prenosi Vecernji.hr

– Ne zaboravimo da mladi ljudi odlaze u Siriju boriti se i opet se vraća da se bore za svoje zemljake i zemljakinje. Mnoge ljude u Francuskoj privuku salafizam i radikalni islamizam – rekao je Valls.

15.20 sati - Izraelski ministar obavještajnih službi i prometa Yisrael Katz pridružio se drugim izraelskim političarima koji su kritizirali belgijski sigurnosni sustav, prenosi Jerusalem Post.

- Ako u Belgiji nastave jesti čokoladu i uživati u životu, i nastave se ponašati kao veliki demokrati i liberali, i ne odluče da neki muslimani u njihovoj zemlji organiziraju teror, neće se moći boriti protiv njih - rekao je Katz u radijskom intervjuu.

15.15 sati - Imenovana je još jedna žrtva, Belgijac Olivier Delespesse, koji je stradao na postaji metroa.

15.04 sati - Lokalni mediji javljaju da je u zračnoj luci pronađeno još jedno tijelo te da se tijekom policijske istrage urušio zid.

15.00 sati - Ministrica zdravstva Maggie De Block posjetila je ozlijeđene u bolnici. Rekla je da su neki još uvijek u kritičnom stanju pa se očekuje da bi broj umrlih u narednim danima mogao porasti.

14.57 sati - Većina komentatora u ruskim medijima napade vidi kao "prirodni rezultat" europske migracijske politike, prenosi BBC.

- Europljani nisu shvatili što milijuni migranata znače... Sada su platili cijenu za bezobzirnost - piše Jakov Kedmi u provladinoj Izvestiji.

14.23 sati - Briselsko sveučilište Saint Louis objavilo je da je njihov student Leopold Hecht poginuo u napadima. 20-godišnji student prava poginuo je na postaji metroa.

14.10 sati - Osumnjičenik na sredini fotografije identificiran je pomoću DNK kao Ibrahim el-Bakraoui. Bombaš samoubojica na lijevoj strani nije identificiran. Muškarac u svijetloj odjeći je pobjegao i formalno nije identificiran, iako ga neki mediji tvrde da je riječ o Najimu Laachraouiju, prenosi Vecernji.hr

Foto: Reuters/PIXSELL

13.34 sati - Policija je nakon napada pronašla poruku Ibrahima el-Bakraouija na laptopu u njegovom stavu u Schaerbeeku.

- Ne znam što da radim. U bijegu sam, policija me svugdje traži. Ako se predam, završit ću u ćeliji - stoji u poruci, prenosi Vecernji.hr

13.30 sati - Leeuw je potvrdio da je drugi brat, Khalid el-Bakraoui, osumnjičen kao bombaš-samoubojica koji je izveo napad na stanici metroa. Dakle, jedan brat bio je u zračnoj luci, a drugi u metrou.

Leeuw je također rekao da je jedna osoba sinoć u četvrti Schaerbeek privedena na ispitivanje. Druga osoba puštena je nakon ispitivanja.

13.27 sati - Tužitelji su rekli da je Laachraoui imao treću bombu, za koju kažu da je bila najsnažnija, ali ona nije eksplodirala.

13.22 sati - Leeuw je rekao da je u napadima ubijena 31 osoba, ali da postoji mogućnost rasta tog broja jer su neki ozlijeđeni u kritičnom stanju. Dodao je da je ozlijeđeno 260 ljudi.

13.20 sati - Federalni tužitelj Frederic van Leeuw na konferenciji za medije je rekao da je Ibrahim el-Bakraoui bio bombaš samoubojica u zračnoj luci.

Potvrdio je da je treći osumnjičenik, Najim Laachraoui, još uvijek u bijegu.

13.13 sati - Troje dužnosnika Europske komisije hospitalizirano je nakon napada na metro, a još neki su lakše ozlijeđeni, prenosi Vecernji.hr

13.10 sati - Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić poručio je da je stanje sigurnost u Hrvatskoj stabilno. Više čitajte ovdje.

12.57 sati - Telegraph javlja kako je veliki blok s uredima EU-a zatvoren zbog straga da ga je eksplozija na stanici metroa dovela na rub urušavanja. Zgrada se nalazi baš iznad postaje.

Belgijski nogometni savez odlučio je iz sigurnosnih razloga otkazati prijateljsku utakmicu s Portugalom dogovorenu za 29. ožujka u Bruxellesu.

12.41 sati - Policijski izvor rekao je da muškarac uhićen u Anderlechtu nije Najim Laachraoui.

12.28 sati - Belgijski mediji koji su javili da je Najim Laachraoui uhićen sada malo mijenjaju priču. La Libre Belqique objavio je da je u Anderlechtu uhićena druga osoba, a DH, koji je prvi objavio vijest, tvrdi da je muškarac priveden u tom predgrađu Bruxellesa pogrešno identificiran.

Policija i tužitelji zasad ne komentiraju, ali bi u 13 sati trebali održati konferenciju za medije, prenosi Vecernji.hr

12.08 sati - Kralj Philippe i kraljica Mathilde posjetili su preživjele žrtve napada u bolnici Erasmus.

Grad Bruxelles zamolio je belgijski nogometni savez da otkaže prijateljsku utakmicu s Portugalom dogovorenu za 29. ožujka. Iz saveza su odgovorili da će se prije donošenja službene odluke posavjetovati s policijom i federalnom vladom, prenosi Vecernji.hr

12.05 sati - Diljem Belgije održana je minuta šutnje. Tako je bilo i na briselskom trgu Place de la Bourse, na kojemu građani svijećama, cvijećem i porukama odaju počast žrtvama. Ondje je minuta šutnje završila dugim aplauzom, a netko je viknuo "Živjela Belgija".

11.28 sati - Belgijski mediji javljajući o uhićenju trećeg osumnjičenika pozivaju se na pravosudne izvore, a flamanski novinar Michael Sephilha objavio je da je uhićen u pizzeriji.

11.04 sati - RTL je objavio da su Laachraouija uhitili specijalci.

10.56 sati - Uhićen je Najim Laachraoui, treći osumnjičenik za napade, objavile su belgijske novine DH, prenosi RT. Laachraoui je uhićen u dijelu Bruxellesa Anderlecht.

10.40 sati - Belgijska radio-televizija sada javlja da je jedan od braće el-Bakraoui osumnjičen za napad u Maelbeeku, a ne zračnoj luci, kako su prethodno javljali. RTBF dakle sada tvrdi da je Ibrahim izveo napad u zračnoj luci, a Khalid u metrou, prenosi Vecernji.hr

10.30 sati - Francuski premijer Manuel Valls rekao je da napadi naglašavaju potrebu da Europski parlament odobri popis imena putnika (passenger name record, PNR).

10.28 sati - Zračna luka francuskog grada Toulousea evakuirana je jutros zbog "sigurnosne inspekcije" nakon što je otkriven sumnjivi paket, objavile su vlasti, i s obzirom da je Francuska na najvišoj razini uzbune dan nakon napada u Bruxellesu., prenosi Vecernji.hr

10.00 sati - Belgijska policija vjeruje da su trojica osumnjičenika stigla u zračnu luku u tri auta: taksiju, Renault Cliju i crnom Audiju S4. Svjedoci kažu da je Audi odmah nakon eksplozija otišao s troje ili četvero ljudi te su zapisali registraciju, prenosi Telegraph.

Policija je navodno utvrdila da je Audi povezan s 22-godišnjakom turskom podrijetla iz provincije Limburg koji je na popisu za praćenje od travnja 2015., nakon što je putovao u Saudijsku Arabiju s još tri mještana i 33-godišnjakom iz Anversa.

Prema jednoj teoriji, ostali pojedinci u Audiju su oni koji su nakon zračne luke izveli napad na stanici metroa.

9.30 sati - Francuski premijer Manuel Valls rekao je da je sada važno ojačati kontrolu na vanjskim granicama EU-a. Valls je naglasio da treba zaustaviti ljude koji u Europu ulaze s lažnim putovnicama jer je Islamska država "ukrala veliki broj putovnica u Siriji", prenosi Vecernji.hr

8.44 sati - RTBF također javlja da su braća policiji poznata po organiziranom kriminalu, ali ne terorizmu. Obojica su povezana s glavnim osumnjičenikom za pariški masakr,Salehom Abdeslamom.

Belgijski portal DH javlja da je moguće da su braća isti muškarci koji su prošli tjedan pobjegli iz kuće u Forestu tijekom policijske racije. Ibrahim je 2010. osuđen zbog pucanja na policiju iz kalašnjikova, prenosi Telegraph.

8.25 - Ekskluzivna informacija koju prenosi belgijski portal RTBF koji je jučer prvi objavio vijest o napadima na zračnoj luci i metro stanici u Bruxellesu javlja da su osumnjičeni napadači identificirani.

Navodno, radi se o braći El Bakaraoui, koji su identificirani između ostalih osumnjičenih za napade na zračnoj luci Zavantem.

7.30 – Policija i dalje traga za napadačem Najimom Laachraouijem snimljenim na aerodromu Zaventem samo nekoliko trenutaka prije eksplozije. Laachraoui je bio odjeven u bijelo, a gurao je kolica s prtljagom. Vjeruje se da su dvojica muškaraca kraj njega ubijena kada su aktivirala bombe u svojoj prtljazi, a treći je osmunjičeni preživio jer njegova bomba nije eksplodirala.

Utorak:

23.35 - FBI i newyorška policija poslat će svoje ljude u Belgiju kako bi sudjelovali u napadima jer je među ozlijeđenima i devet Amerikanaca, uključujući tri mormonska misionara.

23.30 - Belgijske novine HLN pišu kako je policiju do četvrti Schaerbeek odveo taksist koji je osumnjičenike dovezao na zračnu luku. Taksist je policiji rekao gdje ih je pokupio, a prisjetio se i da mu nisu dali da mu pomogne s prtljagom, u kojima su navodno nosili eksplozivne naprave.

22.29 - Belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon rekao je da su vlasti znale da se u Europi priprema neki ekstremistički čin, ali da su iznenađeni veličinom današnjih napada.

- Uvijek je bilo moguće da će se dogoditi još napada, ali nikad nismo ni pomišljali na nešto ovako veliko - rekao je, prenosi BBC.

22.21 - Njemačka policija je uhitila troje ljudi u autu s belgijskim tablicama kod granice s Austrijom i pokrenula istragu o tome jesu li planirali izvesti napad, rekao je policijski glasnogovornik, prenosi Reuters.

Osumnjičenici iz Kosova uhićeni su prije napada, u Bavarskoj, nakon dojave obavještajaca. Glasnogovornik je rekao da zasad nema indikacija da je trojac povezan s napadima u Bruxellesu, ali da se to još ne može isključiti.

21.37 - Načelnik Zaventema Francis Vermeiren rekao je za AFP da su osumnjičenici bombe u zračnu luku unijeli u prtljazi.

- Došli su taksijem s kovčezima, bombe su im bile u torbama - rekao je Vermeiren.

- Stavili su kovčege u kolica, prve dvije bombe su eksplodirale. Treću su stavili u kolica, ali su se vjerojatno uspaničarili, nije eksplodirala - rekao je.

21.20 - Belgijska ministrica zdravstva Maggie De Block rekla je da je u napadima poginula 31 osoba, a 250 ih je ozlijeđeno. U zračnoj luci poginulo ih je 11, a u metrou 20.

19.45 – Tužitelj je rekao da je policija tijekom pretrage kuće u Bruxellesu, u četvrti Schaerbeek, pronašla zastavu Islamske države, bombu s čavlima kakve su navodno korištene u napadu te kemikalije.

Nizozemska policija javila je da su hici usporenja ispaljeni na središnjem kolodvoru u Amsterdamu tijekom pokušaja uhićenja, ali nema ozlijeđenih, prenosi Reuters.

18.20 - Tko prepoznaje ovog muškarca, pita belgijska policija na Twitteru uz još jednu fotografiju osumnjičenika u svijetloj odjeći, na kojoj mu se ovaj put malo bolje vidi lice. Policija je za njim izdala i potjernicu.

18.16 Islamska država i službeno je preuzela odgovornost za napade, nakon što je ta informacija već bila objavljena u agenciji povezanoj s tom militantom organizacijom. U službenom priopćenju Islamska država upozorila je da će se još gore stvari dogoditi "križarskim državama ujedinjenim protiv Islamske države".

U priopćenju se, prenosi BBC, kaže da su mete u Bruxellesu pomno izabrane te da je ubijeno više od 40, a ozlijeđeno više od 210 ljudi, prenosi Vecernji.hr.

18.02 Neimenovani američki dužnosnici rekli su da SAD nije imao specifične obavještajne podatke koji bi upozorili na napade koji su se dogodili, ali da su bili čvrsto uvjereni da je takav napad moguć, posebno nakon prošlotjednog uhićenja ključnog osumnjičenika za napade u parizu, prenosi Reuters.

17.53 Telegraph javlja kako belgijska policija vrši raciju barem na barem jednoj adresi u Bruxellesu, u četvrti Schaerbeek, odakle su, vjeruju, pokrenuti napadi. Navodno su u tijeku i još neke racije u drugim dijelovima grada.

Dužnosnici bolnice Clinique Saint-Jean rekli su da je barem dvoje od ozlijeđenih u napadima u kritičnom stanju, prenosi BBC.

17.38 Radio-postaja objavila je da policija trenutno traži dvojicu osumnjičenika. Jedan od njih je odjeven u bijelo na fotografiji koja se već proširila internetom. Drugi je pobjegao s mjesta događaja u Maelbeku.

17.14 Sigurnosne službe sigurno su uništele treću bombu pronađenu u zračnoj luci, izvijestio je lokalni guverner.

- Tri bombe unesene su u zgradu, a jedna nije eksplodirala - rekao je Lodewijk De Witte, guverner provincije Flamanski Brabant.

17.08 Britanski Telegraph piše kako se vjeruje da su napadači koristili eksploziv poznat pod nazivom Sotonina majka, koji je također bio korišten u napadima u Londonu 2005. i lanjskim napadima u Parizu. Aceton peroksid može se lako napraviti od kućanskih predmeta, a popularan je jer ne sadrži dušik pa može proći kroz skenere.

Jedan od muškaraca koji su napravili takve eksplozivne prsluke za napadače u Parizu je Najim Laachraoui, koji je još u bijegu te ga se smatra vjerojatnim osumnjičenikom za bruxelleske napade.

17.00 Lideri EU objavili su zajedničko priopćenje u kojemu današnje događaje nazivaju napadom na naše otvoreno demokratsko društvo.

- EU i njezine članice čvrsto stoje uz Belgiju iz solidarnosti te su odlučne da se suoče s ovom prijetnjom zajedno i svim potrebnim sredstvima - poručuje se, prenosi Vecernji.hr.

- Posljednji napad samo jača našu odlučnost u obrani europskih vrijednosti i tolerancije od napada netolerantnih. Bit ćemo ujedinjeni i čvrsti u borbi protiv mržnje, nasilnog ekstremizma i terorizma.

16:40 - Objavljene su fotografije dvojice osumnjičenih za koje se smatra da su napadači iz zračne luke u Bruxellesu. Snimile su ih nadzorne kamere.

16.25 - U eksploziji na terminalu zračne luke u Bruxellesu ozlijeđena su i dva putnika iz Srbije, ali nisu u životnoj opasnosti, prenosi Index.hr.

16.10 - Ministar unutarnjih poslova Jan Jambon objavio je da će u Belgiji biti proglašena tri dana nacionalne žalosti.Tijekom popodneva Jambon će zajedno s belgijskim premijerom Charlesom Michelomobići mjesto zločina u zračnoj luci Zaventem, prenosi Net.hr

15. 45 - Belgijska televizija VTM izvijestila je kako su najmanje u jednoj od bombi u zračnoj luci bili čavli. Marc Decramer iz bolnice Gasthuisberg rekao im je da liječe 11 ljudi sa teškim ozljedama, od kojih je troje u kritičnom zdravstvenom stanju. Decramer je dodao da ozlijeđeni imaju duboke posjekotine od stakla i čavala, piše Telegraph.

15.30 - Roditeljima je rečeno da nema razloga za paniku i da ne dolaze po svoju djecu u škole prije nego što je potrebno. Dvije ključne željeznice u Bruxellesu bit će otvorene u 16 sati, prenosi Index.hr

15.18 - Prema posljednjim informacija, u napadima u Bruxellesu ranjeno je 198. Mnogi od njih nalaze se u teškom stanju, prenosi Net.hr

15.09 - Papa Franjo osudio je terorističke napade u Bruxellesu.”Sveti Otac ponovno osuđuje slijepo nasilje koje izaziva toliku patnju i moli Boga za dar mira”, napisao je u ime Pape drugi čovjek Vatikana, msgr. Pietro Parolin, u telegramu nadbiskupu Bruxellesa, msgr. Jozefu De Keselu.

14.55 – Krizni stožer u u Bruxellesu je objavio da je u bruxelleskoj zračnoj luci neutraliziran sumnjivi paket, a policija je u bruxellskoj općini Ixelles aktivirala eksploziju u sumnjivom vozilu.
Sumnjivo vozilo nalazilo se u blizini vrlo prometne ulice Boulevard General Jacques, koja je zatvorena za promet, prenosi Index.hr

14.25 – Belgijska televizija VRT piše da je policija pokraj mrtvog napadača u zračnoj luci pronašla pušku kalašnjikov. Druga televizija, VTM piše i da je policija pronašla neaktivirani samoubilački prsluk u zračnoj luci, piše Telegraph. Guardian prenosi da je neeksplodirani samoubilački prsluk navodno pripadao trećem teroristu u zračnoj luci. Eksploziv na prsluku detoniran je u kontroliranoj eksploziji policije, piše Guardian.

14.16 - Specijalni policijski tim neutralizirao je neeksplodiranu bombu pronađenu na briselskom aerodromu, prenosi Reuters.

14.08 - Belgijska ministrica zdravstva Maggie de Block potvrdila je da su u današnjim napadima u Bruxellesu ubijene 34 osobe – 14 u zračnoj luci i 20 u napadu na podzemnu željeznicu.

14.00 - RTBF izvještava da je policija aktivirala još jednu eksplozivnu napravu u blizini jednog sveučilišta. Studenti su zamoljeni da ostanu u zgradu...

13.55 - Belgijski krizni centar pozvao je stanovnike Bruxellesa da ne izlaze na ulicu. Tražili su da učenici ostanu u školama, a radnike da ne odlaze sa radnih mjesta. Očito vlasti žele potpuno blokirati Bruxelles u pokušaju sprječavanja novih napada i traganja za sumnjivcima odgovornima za današnje smrtonosne napade, prenosi Vecernji.hr

13.50 - Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders kazao je da vlasti strahuju da su sumnjivci povezani sa smrtonosnim napadima u Bruxellesu još uvijek u bijegu. - Istraga je u tijeku. Strahujemo da su ti ljudi još uvijek u bijegu - kazao je Reynders belgijskoj televiziji RTBF, piše Telegraph.

13.30 - Belgijska televizija VRT je broj mrtvih u napadima u Bruxellesu podigla na 34, od čega je 20 ljudi poginulo u podzemnoj željeznici, a 14 u eksplozijama u zračnoj luci. Pišu da je 151 osoba ozlijeđena, prenosi Telegraph.

13.20 - Belgijska policija pretražuje kuće u Bruxellesu i traži sumnjivce koji bi mogli biti povezani sa napadima, piše BBC. Belgijska kraljevska obitelj je evakuirana iz palače. piše CNN.

12:50 - Belgijski službenici potvrdili su da je najmanje 26 osoba poginulo, a ozlijeđeno je 135.

U napadima na aerodromu ubijeno je 11 ljudi, dok je 81 osoba ozlijeđena, kazala je belgijska ministrica zdravstva Maggie de Block. Njihov uzrok je detonacija eksploziva od strane bombaša samoubojice.

Bruxellesko poduzeće za javni prijevoz Stib ranije je objavilo da je u eksploziji u stanici podzemne željeznice Maelbeek u utorak ujutro poginulo 15 ljudi, 55 ih je ranjeno, od kojih je 10 u kritičnom stanju, prenosi Jutarnji.hr

12:30 - Francuski predsjednik Francois Hollande izrazio je solidarnost s građanima Belgije:

- Kroz napade u Bruxellesu napadnuta je cijela Europa. Ovo je globalna prijetnja na koju ujedinjeni moramo odgovoriti. Rat protiv terorizma zahvatio je cijelu Europu.

Napad u Bruxellesu osudio je i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je izrazio sućut zbog civilnih žrtava.

12.25 - U znak solidarnosti s Bruxellesom večeras će Eiffelov tornj biti osvijetljen bojama zastave Belgije, objavila je na Twitteru gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo, prenosi Net.hr

12.15 - Još je nepoznato tko je odgovoran napade na Bruxelles, ali fokus istražitelja će biti na Najimu Laachraouiju (24) i Mohamedu Abriniju (31). Dvojac je poznat istražiteljima još od pariških napada, ali za razliku od Abdeslama, oni su uspjeli pobjeći policiji. Abrini je Abdeslamov prijatelj iz djetinjstva i nadzorne kamere su ga snimili u društvu terorista samo nekoliko dana uoči napada. S druge strane, Laachraouijev DNK je pronađen u 'sigurin kućama' u kojima su se pripremali napadi, prenosi Jutarnji.hr.

11.57 - Operater metroa La Stib potvrdio je kako je na stanici Maelbeek ubijeno 15 osoba, 55 ih je ozlijeđeno, a 10 je kritično.

11.50 - Belgijski premijer Charles Michel rekao je da se 'dogodilo ono čega smo se svi bojali'. Konkretnije informacije Michel ipak nije dao.

- Nažalost, imamo desetke mrtvih i ranjenih. Ovo je crni trenutak za našu naciju, javlja Jutarnji.hr

11.45 - Slabija eksplozija čula se u blizini stanice Maelbeek, no najvjerojatnije je riječ o postupanjima policije koja je ondje pronašla sumnjivi paket.

11.37 - Belgijska policija potvrdila je da je bilo poginulih na metro stanici Maelbeek, no nisu rekli točan broj. Prema neslužbenim informacijama, 10 osoba je ondje ubijeno.

11.35 – Belgijske vlasti otvorile su posebnu telefonsku liniju na kojima se svi građani, i izvan Belgije, mogu raspitati i dobiti informacije o svojim članovima obitelji: 00 32 2 506 711

11.25 - Francuska će na granice poslati 1.600 policajaca, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve. Ranije je izviješteno kako su granice Belgije s Francuskom sve zatvorene.

11.18 - U eksplozijama u Bruxellesu tijekom terorističkih napada ranjen je i jedan slovenski diplomat, prenosi Net.hr

11.00 - Svi vlakovi iz Pariza za Bruxelles su otkazani.

10.50 - Državni tužitelj potvrdio je za belgijsku televiziju RTBF da je eksplozija u zračnoj luci bila samoubilački napad.

10. 48 - Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova zasad nemaju informacija ima li među ozlijeđenima ili poginulima hrvatskih državljana. Hrvatsko veleposlanstvo u Bruxellesu smješteno je Aveniji Louise, a na telefon 0032 2 639 20 36 u veleposlanstvu mogu se dobiti sve potrebne informacije.

10.40 – Belgijski premijer Charles Michel upozorio je građane da se nigdje ne kreću.

10.37 – Bruxelleska zračna luka izvijestila je kako će ostati zatvorena do sutra u 6 sati ujutro.

10.33 – Prema neslužbenim informacijama, 23 osobe poginule su u oba napada u Bruxellesu. Deset ih je ubijeno u metrou, a trinaest u zračnoj luci. Te informacije policija još nije potvrdila.

10.20 – Belgijska TV kuća VTM javlja da je deset ljudi ubijeno u eksploziji na stanici metroa u Maelbeeku. Stanica je to koja je udaljena 500 metara od zgrada Europske unije.

10.12 – Europska komisija "zaključala" je svoje osoblje u zgradi. Naime, Kristalina Georgieva zadužena za osoblje u EK poručila je svima da ostanu u svojim kućama ili u zgradi ako su na radnom mjestu.

10.10 – Zbog napada Bruxelles je u blokadi. Zatvorena je podzemna željeznica i zračna luka. Zatvoreni su i muzeji u cijelom gradu, piše Guardian.

10.02 – Belgijska televizija VRT piše da se u zračnoj luci dogodio samoubilački napad, prenosi Reuters. To još nije nitko službeno potvrdio. Dodaju i da je u eksplozijama u zračnoj luci poginulo 13 ljudi, a 35 ih je ozlijeđeno. Belgijska televizija RTBF je ranije, navodeći izvore iz bolnice, javila da je poginulo najmanje 10 ljudi, a 30 ih je ranjeno u zračnoj luci.

9.51 – TV France24 javlja da je pojačano osiguranje na pariškom aerodromu nakon eksplozija u Bruxellesu.

9.35 – Belgijska televizijska kuća RTBF poziva se na izvore iz bolnice prema kojima je najmanje 10 osoba poginulo, a 30 ih je ozlijeđeno.

9.30 – Zbog eksplozija cijela podzemna željeznica u Bruxellesu je zatvorena.

9.27 – Belgijski mediji javljaju da se dogodila još jedna eksplozija u Bruxellesu. Ovog puta na stanici metroa u blizini sjedišta Europske unije

9.12 – Policija je potvrdila da je jedna osoba ubijena.

– Jedna je osoba ubijena, a moguće je da ih je više – rekli su u belgijskoj policiji.

9.10 – Agencija Belga javlja da se prije eksplozije čula pucnjava te povici na arapskom. Drugi izvori pak javljaju kako je više od 10 osoba poginulo, no te informacije još nisu službeno potvrđene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije