Islamsko vijeće savjetuje muškarcima:

Smijete lagano pretući svoje žene ako odbiju seks

odbijanje
Sceenshot Youtube
30.05.2016.
u 09:23

Pakistansko vijeće islamske ideologije preporučilo je muškarcima da smiju tući svoje supruge dok god to rade "lagano", javlja britanski Telegraph.

Predsjednik vijeća Muhammad Kahn Sherani rekao je za tamošnje novine da muškarci, ako žele da se žena "popravi", prvo je trebaju ukoriti. Ako to ne pomogne, savjetuje Kahn Sherani pakistanske muškarce, treba s njom prestati razgovarati i dijeliti krevet. Ako ni to ne pomogne, preporučuje islamski vođa, onda treba postati "malo strog".

A "malo strog" za njega znači udaranje žene "laganiim stvarima" kao što je maramica, šešir ili turban, ali ne u lice ili genitalije.

Žene mogu biti pretučene i ako se ne okupaju nakon menstruacije

U preporukama koje je izdalo njegovo vijeće stoji sljedeće: "Muškarcu bi trebalo biti dozvoljeno da lagano pretuče ženu ako se ogluši na njegove naredbe da se odijene prema njegovim željama, odbije zahtjev za seks bez religijskog izgovora ili se ne okupa nakon seksa ili menstruacije."

Žena može biti lagano pretučena, stoji u preporukama, i ako razgovara sa strancima bez da nosi hidžab ili ako razgovara preglasno.

Preporuke vijeća izazvale su bijesne reakcije u Pakistanu pa i zahtjeve da se islamsko vijeće raspusti. Ta organizacija, inače, savjetuje pakistansku vladu i zakonodavce o islamskim pitanjima. U prijedlozima kako postupati s ženama koji su nastali kao reakcija na zakon o zaštiti žena koji je donijela jedna pakistanska provincija, a koju islamsko vijeće smatra anti islamskim.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije