EDINBURGH

Škotski parlament potvrdio Humzu Yousafa kao novog prvog ministra

28.03.2023.
u 21:41

Škotski parlament u utorak je potvrdio da će Humza Yousaf zamijeniti Nicolu Sturgeon na mjestu prvog ministra, najmlađe decentralizirane nacije i prvog muslimanskog čelnika vlade u zapadnoj Europi.

Yousaf (37), za dlaku je pobijedio u borbi za čelništvo Škotske nacionalne stranke (SNP) u ponedjeljak kako bi osvojio prvo mjesto, obećavajući da će podmladiti zaustavljenu potragu za neovisnošću Škotske.

Potom je osigurao nominacije većine zastupnika na glasovanju u utorak u ranim popodnevnim satima da postane novi prvi ministar, a službeno će položiti prisegu na ceremoniji u srijedu.

Uoči potvrdnog glasovanja, Yousaf je priznao kako ima "neke velike cipele koje treba popuniti"

Nasljeđujući Sturgeon, on je obećao da će "nastaviti osiguravati da Škotska bude pozitivan, progresivan glas na svjetskoj pozornici".

Položit će prisegu na tu poziciju u srijedu nakon formalnog odobrenja kralja - koga želi smijeniti u korist izabranog šefa škotske države.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije