četiri prvašića ostala bez obroka

Škola u kojoj su djeca ostala gladna proganja mamu koja je sve dojavila medijima, traže da se ispriča

škola
17.06.2020.
u 10:27

Majci prvašice iz škole su dali rok od osam dana da se javno ispriča, a u školskoj obavijesti kojom se na ispriku poziva Sudar Begov, priložen je dokument koji potpisuju, kako stoji, roditelji učenika 1. razreda OŠ Draganići

Ravnateljica Osnovne škole Draganići, u kojoj su krajem svibnja četiri prvašića ostala bez školskog obroka, zatražila je javnu ispriku od majke učenice koja je svoju užinu htjela podijeliti s razrednim prijateljima. Nakon što je dijete roditeljima prepričalo scenu iz škole, mama Melita Sudar Begov obavijestila je javnost o slučaju, zbog čega je sada i ravnateljica Marica Jurčić i ostali roditelji iz škole traže da se ispriča, piše Telegram.hr

“Obavještava se zainteresirana javnost da je Škola dana 10. lipnja 2020. uputila Poziv za javnu ispriku djelatnicima i ravnateljici Osnovne škole Draganići, učenicima i roditeljima koji su povrijeđeni objavom podneska koji nije istinit i točan roditeljici M.S.B.”, stoji kao prva obavijest na web stranici OŠ Draganići.

Osim toga, traže da Sudar Begov javnu ispriku objavi u svim medijima “kojima se poslužila u cilju diskreditacije Škole, djelatnika i ravnateljice, učenika i roditelja”. U obavijesti škole stoji da su mediji, nastavno na istup Sudar Begov, “neprovjerene tvrdnje plasirali u medijski javni prostor”.

Prozivka majke

Majci prvašice iz škole su dali rok od osam dana da se javno ispriča, a u školskoj obavijesti kojom se na ispriku poziva Sudar Begov, priložen je dokument koji potpisuju, kako stoji, roditelji učenika 1. razreda OŠ Draganići. Tvrde da se radi o “navodnoj aferi” vezanoj za njihovu školu i pišu kako “osjećaju potrebu da izađu u javnost sa istinitim informacijama”. Ističu da nitko nije kontaktirao roditelje djece “koja su navodno ostala gladna, da provjeri što se zaista dogodilo”.

Potom objašnjavaju kako su svi roditelji učenika prvoga razreda sazvali izvanredni roditeljski sastanak kojem je nazočila i mama “koja je netočnu informaciju plasirala u javnost”. Pišu da su svi roditelji bili zgroženi istupom mame u javnost te prozivanjem ravnateljice i učiteljice “isključivo na temelju navodne izjave svog djeteta”. Nastavljaju, potom, da su roditelji djece kojoj je navodno uskraćen obrok potvrdili da djeca nisu ostala gladna i “da su oni svoj obrok ponijeli od kuće”.

Nakon toga, stoji u izjavi, i svi ostali roditelji su potvrdili “da i njihova djeca kažu da učiteljica nikome nije uskratila obrok i da nije bilo potrebe da itko svoj obrok dijeli jer nitko taj dan nije ostao gladan”, kao i da je učiteljica “nudila hranu koja je preostala nakon užine, ali se nešto vratilo u kuhinju jer nitko više nije bio zainteresiran”.

Traže ispriku

Dodaju i da je majka učenice javno etiketirala četvero učenika jer je, kako tvrde, na osnovu prezimena tih učenika zaključila da se radi o pripadnicima manjine slabijeg imovinskog statusa. Na izvanrednom sastanku majci učenice ponuđeno je da se javno ispriča školi, učiteljici, ravnateljici i roditeljima djece “koju je javno etiketirala”. Svi su se roditelji složili da će je podržati u isprici “ako je to bio samo ishitreni trenutak u kojem je možda pretjerano emotivno reagirala”.

Roditelji su se odlučili na javno pismo jer dotična mama, kako pišu, od 30. svibnja “nije smatrala potrebnim da se ispriča”. Dalje izjavljuju da njihova škola nije nikakva “škola slučaj”, da su u školi sva djeca ravnopravna i da nitko nije diskriminiran ni po kojoj osnovi. Tvrde da spornoga dana u školi niti jedno dijete nije u školi ostalo gladno “zbog nekakve administrativne odluke”. Svi jednoglasno traže od majke “koja je samo na temelju navodne izjave svog djeteta pokrenula medijsku hajku” da se javno ispriča, a traže i ispriku svih portala i medija koji su priču objavili.

Međutim, kako je Telegramu potvrđeno iz Ministarstva obrazovanja, prosvjetna inspekcija u OŠ Draganići provela je inspekcijski nadzor i utvrdila nepravilnosti. Nadležni prosvjetni inspektor je utvrdio nepravilnosti u postupanju školskih službenih osoba i “rješenjem naredio otklanjanje nepravilnosti sa svrhom unapređenja rada škole”.

Naložio je učiteljici da se ispriča svim roditeljima i da se učiteljicu uputi na stručna usavršavanja koja se odnose na cijeli niz odgojno-obrazovnih tema koje se tiču odnosa učitelj-učenik.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije