novi predsjednik CDU-a

Sjeverni tok ne treba otkazati zbog Navaljnog

plinovod
05.02.2021.
u 19:32

Novi predsjednik vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i mogući budući kancelar Armin Laschet smatra da Njemačka ne smije odustati od projekta plinovoda Sjeverni tok II zbog uhićenja ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog.

"Njemačka u nastupajućem razdoblju izlazi iz opskrbe atomskom energijom i energijom dobivenom od ugljena. I zato joj za prijelazno razdoblje treba plin kojeg ona sama nema", rekao je Armin Laschet u petak Reutersu.

Drži da slučaj Navaljnog ne bi trebalo povezivati s privatnim gospodarskim projektom poput Sjevernog toka II i upozorio na štetnost "simboličke politike".

"Mislim da je to dno političke kulture kada se umjesto trezvene rasprave o nekom problemu pokušavaju nametnuti klišeji", rekao je Laschet.

Odbacio je kritike da je "simpatizer Rusije" i istaknuo da je kritizirao i da dalje kritizira uhićenje Navaljnog kao i rat u Ukrajini.

Podsjetio je da Rusija i prije toga Sovjetski Savez već više od 50 godina izvoze plin u Njemačku, a na kritiku Washingtona na račun Sjevernog toka II odgovorio da i SAD kupuje naftu od Rusije i "ostalih zemalja koje ne spadaju u uzore kada su u pitanju slobode i ljudska prava".

Laschet je nedavno postao predsjednik CDU-a i nakon parlamentarnih izbora u rujnu bi mogao naslijediti Angelu Merkel na funkciji njemačkog kancelara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije