NA ISTOKU NEŠTO NOVO

Sjeverna i Južna Koreja bliže nego ikada

Reuters/Pixsell
20.09.2018.
u 10:45

Nastavlja se proizvodnja u gospodarskoj zoni Kaesong, a uskoro počinje i ponovna uspostava željezničkog prometa između dvije zemlje

Počet će jačanje trgovinskih, prometnih i gospodarskih veza Sjeverne i Južne Koreje, a obje će zemlje raditi na uklanjanu nuklearnog naoružanja. Rečeno je to na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji južnokorejskog predsjednika Moona i sjevernokorejskog lidera Kima, održanoj u Pyongyangu neposredno nakon što su njih dvojica potpisali mirovni sporazum između dviju zemalja. 

Zajednički olimpijski tim

Tijekom međukorejskog summita dogovoren je niz projekata, poput ponovnog otvaranja željezničke pruge između dviju zemalja, nastavljanja proizvodnje u gospodarskoj zoni Kaesong, olakšavanja ponovnog spajanja obitelji razdvojenih ratom... No Kim je najavio i trajno zatvaranje nuklearnih postrojenja u Yongbyonu, glavnom testnom poligonu Sjeverne Koreje. Doduše, nije nigdje navedeno kada će se to dogoditi, a provlači se i uvjet reciprociteta sa SAD-om, što je potpuno nerealno i predstavlja samo dodatni adut Kim Jong-una za pregovore sa Zapadom. No zato su dvojica predsjednika najavila i kako će na sljedećoj Olimpijadi Koreju predstavljati zajednički tim, sastavljen od sportaša s obje strane granice. Baš kao i na Zimskim olimpijskim igrama koje su ove godine održane u Južnoj Koreji.

Promjena stava

Uz to, Kim Jong-un na kraju je objavio i jednu prilično bitnu stvar.

– Obećao sam predsjedniku Moonu da ću u skoroj budućnosti posjetiti Seul, ustvrdio je Kim Jong-un. Ovo je više od kurtoazne izjave budući da posjet sjevernokorejskog lidera gradu Seulu do sada nije dolazio u obzir jer Sjeverna Koreja već desetljećima smatra kako postoji samo jedan glavni grad na poluotoku – Pyongyang. Promjena stava Sjeverne Koreje možda je najbolji pokazatelj da se vremena mijenjaju, a odnosi dolaze u normalu.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?