Šef UN-ove agencije priznao

Situacija u ukrajinskoj elektrani Zaporižja i dalje opasna

Zaporožje
23.03.2023.
u 09:57

Šef UN-ove nuklearne agencije rekao je u srijedu da je situacija u ukrajinskoj elektrani Zaporižja "i dalje opasna" nakon ruskog raketnog napada ovog mjeseca koji je isključio elektranu iz mreže. Najveća europska nuklearna elektrana treba pouzdanu opskrbu električnom energijom za rad pumpi koje cirkuliraju vodu za hlađenje reaktora i bazena s nuklearnim gorivom. Od ruskog udara 9. ožujka, elektrana se oslanjala na jedan rezervni dalekovod koji je ostao "isključen i u popravku", prema Rafaelu Grossiju, čelniku Međunarodne agencije za atomsku energiju.

"Nuklearna sigurnost u ZNPP-u i dalje je u neizvjesnom stanju", rekao je Grossi u izjavi u srijedu.

Nedostatak pristupa elektrane mreži i nužni popravci na njenom posljednjem hitnom dalekovodu mogli bi uzrokovati potpuni gubitak struje, što bi je učinilo ovisnom o dizelskim generatorima po sedmi put otkako ju je Rusija zauzela prije godinu dana, rekao je Grossi.

"Još jednom pozivam sve strane na predanost osiguranju nuklearne sigurnosti i sigurnosne zaštite u postrojenju". kazao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije