priliv izbjeglica

Šestotinjak migranata stiglo na Siciliju s libijske obale

ilustracija
13.10.2017.
u 16:47

Šestotinjak migranata stiglo je u petak morskim putem na Siciliju - u jednom od najvećih priliva izbjeglica otkako je Italija postigla sporazum s libijskim vlastima na ogeraničenju krijumčarenja migranata - povećavajući brige da je libijski koridor trgovine ljudima ponovo otvoren.

Migranti, među kojima su brojni maloljetnici bez pratnje iz subsaharske Afrike, spašeni su u sedam operacija u 36 sati i prebacila ih je u petak u Palermo njemačka nevladina organizacija SOS Mediterranee.

Oni su došli u vrijeme dok su trotjedne borbe u okolini libijskog grada Sabratha destabilizirale policije koje su obećale pomoći u smanjenju priliva migranata koji se krijumčare preko Mediteranskog mora, ostavljajući brojne migrante i izbjeglice raseljenim ljudima.

Presjednica SOS Mediterranee Valeria Calandra izjavila je za Sky TG24 da je obnovljena nestabilnost u Libiji samo pojačala želju migranata da bježe iz te sjevernoafričke zemlje kojom vlada bezakonje.

- Nemoguće da možete zaustaviti svakoga. Mislim da je ova akcija spašavanja prva od mnogih koje tek trebaju uslijediti - kazala je.

Broj migranata dramatično je opao u srpnju i kolovozu, prije povećanja njihovog broja od 3.914 na 6.228 u septembru. Broj rujanskih dolazaka, ipak, manji je za dvije trećine od ukupnog broja dolazaka u istom mjesecu prošle godine.

Glasnogovornik UN-ove agencije za izbjeglice u Rimu, Federeico Fossi, izjavio je kako je prerano reći što je potaknulo posljednje pokrete migranata i hoće li biti suzbijeni.

- U posljednjih nekoliko dana došlo je do blagog povećanja. Trebali bismo uvidjeti tijekom srednjoročnog perioda je li riječ o novom trendu - kazao je.

UNHCR je priopćio u petak da su sukobi tijekom posljednja tri tjedna u blizini Sabrathe, osamdesetak kilometara zapadno od Tripolija, ugrozili 3.300 libijskih obitelji, od kojih se većina otada vratila kućama, i raselili su više od 10.000 izbjeglica i migranata koji su "u urgentnoj potrebi za pomoći", prenosi Associated Press.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije