Nesvakidašnji pothvat

SENZACIONALNA OPERACIJA: PACIJENT VEĆ MJESEC DANA ŽIVI BEZ SRCA

operacija
ilustracija
25.08.2020.
u 12:46

Austrijski mediji u utorak izvještavaju o medicinskoj senzaciji u Općoj bolnici AKH u Beču, jednoj od najvećih u Europi. Zahvaljujući eminentnom bečkom medicinsko-liječničkom timu 35-godišnji Austrijanac Sascha K. iz grada Spittal na Dravi u Koruškoj, inače prodavač po struci, živi već mjesec dana bez vlastitog srca.

Kako je to uopće moguće pojasnio je sveuč. prof. dr. Günther Laufer, voditelj Odjela za kirurgiju srca i voditelj Centra za kardiovaskularnu medicinu u bečkoj Općoj bolnici.

„Kod mladog pacijenta razvio se je poseban oblik slabosti srca i k tome još izuzetno visoki plućni tlak. Stoga nije bila moguća ni transplantacija niti bilo koja druga djelomična potpora radu srca“, istakao je prof. dr. Laufer pojasnivši:

„Pacijentu je srce bilo već toliko oštećeno da sigurno ne bi moglo dugo kucati. Tu funkciju sada su preuzele dvije u prsnom košu implantirane centrifugalne pumpe“. Napomenuo je kako je operativnim zahvatom mladom Austrijancu prethodno izvađeno vlastito srce i zamijenjeno dvjema rotirajućim pumpama. Uz to, ugrađen mu je i senzor za mjerenje plućnog tlaka, koji ima zadaću pokazati kada će pacijentu biti moguće transplantirati srce. Dok se stanje ne normalizira pacijent, koji je trenutačno još u bolnici, moći će, kako tvrdi bečki medicinski tim, čim se dovoljno oporavi kući u Korušku i od kuće čekati kada će senzor dati „zeleno svjetlo“ za transplantaciju.

„Pacijentovo stanje je već toliko dobro da je napustio Stanicu za intenzivnu njegu“, rekla je sveuč. prof. dr. Edda Tschernko, nova šefica Odjela za srce, pluća i anesteziju krvnih sudova Medicinskog Sveučilišta AKH u Beču.

Operacija je trajala šest sati, a vodio ju je vrhunski austrijski i međunarodni stručnjak, sveuč. prof. dr. Daniel Zimpfer, „jednom novom vrstom zahvata spašavanja života“, navode mediji. Također prenose pojašnjenje visoko profesionalnog i inovativnog medicinskog tima bečkog AKH-a kako je „mali Heartmates“ američke tvrtke Abbott toliko precizan, da može „nadomjestiti ljudsko srce mnogo godina“.

Što na kraju reći neko iskrene čestitke i fantastično! U svakom slučaju jedno veliko olakšanje i za one „male, obične ljude“, kojima vlastito srce zadaje velike probleme, prenosi Fenix-magazin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije