Sastanak u Parizu

Sedam ministara obrane svjetskih sila, razgovara o uništenju ISIL-a

ISIL
20.01.2016.
u 20:55

Šestorica europskih ministara obrane i njihov američki kolega sastali su se u Parizu kako bi se dogovorili o zajedničkoj strategiji protiv Islamske države (ISIL), prenosi Prvi.tv

U središtu razgovora bit će potpora iračkim i kurdskim snagama na terenu i "uništavanje infrastrukture ISIL-a: linija opskrbe, naftnih izvora, logistike, zapovjednih centara", rekao je britanski ministar obrane Michael Fallon.

Po njegovim riječima, ISIL je u defanzivi nakon što je potisnut uz rijeku Tigris. "Želimo iskoristititi te poraze i onesposobiti ISIL do te mjere da počne gubiti prihode i kontrolu koju je nekoć imao", dodao je Fallon uoči sastanka.

Američki ministar Ashton Carter je rekao da je to prvi sastanak "glavnih snaga", koje pridonose vojnoj kampanji u Iraku i Siriji.

On je predložio da se za tri tjedna u Bruxellesu okupe ministri obrane iz svih 26 zemalja koje sudjeluju u koaliciji protiv ISIL-a, uključujući Irak.

"Svaka država treba doći spremna za raspravu kako pridonijeti toj borbi", rekao je carter.

I Fallon i Carter istaknuli su da je kampanja protiv ISIL-a puno više od vojne, jer su joj cilj financije, propaganda i dolazak stranih boraca ISIL-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije