sve je djelovalo kao nevini, možda pomalo šaljiv flert

Saudijski tinejdžer flertao s djevojkom iz Kalifornije pa završio u zatvoru

flert
11.10.2016.
u 22:15

A sve je djelovalo kao nevini, možda pomalo šaljiv flert, prenosi indy100.

Abu Sin, mladić iz Saudijske Arabije upoznao je Christinu Crockett, 21-godišnjakinju iz Kalifornije, na YouNow, društvenoj mreži koja omogućuje ljudima da pričaju u stvarnom vremenu, prenosi Net.hr

On je pomalo nabadao engleski. Ona nije govorila nimalo arapski. Ali nakon tjedana razgovora pronašli bi često i urenbesno smiješne načine da prebrode međusobne jezične i kulturne razlike. Njihovi su razgovori ubrzo privukli stotine tisuća gledatelja u Saudijskoj Arabiji i širom svijeta.

Tako u jednoj tipičnoj razmjeni videa u kojoj Abu Sin, nadimak koji znači ‘Bezubi’ jer ima iskrivljene prednje zube, nosi baseball kapu okrenutu na stranu, a plavokosa Christina sivi top.

“Christina, volim te”, kaže Abu Sin na lošem engleskom.

“Volim i ja tebe”, odgovara mu ona, smiješeći se.

Zatim ju on pita, u šali, hoće li se udati za njega. Ona mu kaže da pričeka, a zatim nacrta vjenčani prsten na prstu. “Želim se udati za tebe”.

“Da, da”, kaže Abu Sin. “Puno ti hvala.”

Stižu vlasti

A zatim je za Abu Sinovu cyber-romansu saznala saudijska moralna policija.

U konzervativnom kraljevstvu sunitskih muslimana postoje stroga pravila koja se tiču odvojenosti spolova. doslavno svi javni prostori su separirani, a većina je žena pokrivena po cijelome tijelu, uključujući i lice. Muškarci i žene koji nisu u braku, a koji imaju romantične susrete vani često su u opasnosti od proganjanja, teških globa, pa čak i uhićenja od strane vjerske policije. U takvim slučajevima posebno žene kasnije pate od društvene stigme i dodatnog kažnjavanja koje im nanosi vlastita obitelj.

Zbog toga su se brojni mladi Saudijci okrenuli društvenim mrežama kako bi mogli lakše održavati zabranjene veze. ali počela ih je pratiti vjerska policija, poja promatra online forume i društvene mreže. Ipak Abu Sinovi razgovori s Christinom djelovali su bezazleno, s obzirom da su bili udaljeni tisuće kilometara.

Jako se pokajao

Unatoč tome, saudijske su ga vlasti uhitile krajem rujna zbog ‘neetičnog ponašanja’. Njegovi su razgovori s Christinom navodno prekršili saudijski zakon o cyberkriminalu kojim se zabgranjuje stvaranje on-line materijala koji je u suprotnosti moralnih i vjerskih vrijednosti, kao i rigidne interpretacije islamskog zakona.

“Abu Sin je uhićen zbog kršenja pristojnosti i vjerskih vrijednosti”, izjavio je policijski glasnogovornik u Rijadu, poručnik Favaz al-Miman.

Miman je pojasnio kako je Abu Sin radio “zamamne video snimke” koje su “postale poznate! te su imale negativan utjecaj na imidž Saudijske Arabije u svijetu. Dodao je kako je policije primila zahtjeve od saudijske javnosti da sankcionira Abu Sina.

Nezadovoljstvo medija i pokajanje

Saudijske novine Arab News napisale su kako je tinejdžer zaslužio završiti na sudu jer su njegovi video razgovori “navodili druge da se smiju” Saudijcima. Drugi su komentatori izjavili kako su Abu Sinovi on-line razgovori samo rezultat lošeg odgoja djece u Kraljevstvu.

Prošloga je tjedna Abu Sin oslobođen uz jamstvo. Mogao bi dobito petogodiššnju zatvorsku kaznu i platiti čak i do 800.000 dolara (5.375.000 kuna). Policija je rekla lokalnim medijima kako je Abu Sin star 19 godina, ali ne vjeruju svi toj tvrdnji, jer dječak više izgleda kao da mu je 13.

Ove je nedelje Abu Sin objavio novi video, koji je trajao oko minutu, a u kojem je obećao kako više neće koristiti društvene medije na način koji bi kršio moralna i vjerska pravila Saudijske Arabije.

Uz to, rekao je kako se “pokajao” zbog razgovora s djevojkama preko interneta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije