čudni običaju

Samo na Balkanu: Kuma se popela na krov, pa bacala crijep među svatove

23.09.2022.
u 13:02

Na Balkanu se često može čuti - 100 sela, 100 običaja. I nije bez razloga, jer nema tko se ne šokira svaki put kad vidi pokoji novi običaj za svadbe, pokope, rođendane, rođenja...

Bacanje sita preko krova, prenošenje mlade preko praga, nošenje kruha ispod pazuha samo su neki on narodnih izmišljotina s "dubljim smislom", ali koji je smisao bacanja crijepa s krova?

"Rekla sam prijateljici da joj neću doći na vjenčanje: Već sam bila na tri njene svadbe!"

Upravo to se moglo gledati na snimci, vjerojatno iz Srbije, koji je osvanuo na Reditu pod nazivom: "To, kumo".

A što je kuma uradila? Vidljivo pod utjecajem alkohola popela se uz ljestve na krov kuće, poskidala crijepove, bacala i lomila o beton ne razmišljajući da može nekoga i ozlijeditii, a posebno o tome da mladencima uništava kuću.

Mlada se hvatala za grudi, muški svatovi su kitili novčanicama, a većina nije mogla vjerovati što vidi, piše Blic.

No, nije kuma sama izmislila običaj. Ali je scenarij preuredila tako da više odgovara njezinom karakteru.

"Ranije je bio običaj i kod nas u Toplici da se zetovi popnu na krov i prijete da će skinuti crijep. Mlada ih daruje košuljama i oni siđu. Bilo je puno šale i smijeha. Bacati ovako crijep koji se lomi i može ozlijediti nekoga nije normalno", pisalo je u jednom komentaru, pa je to dalo objašnjenje odakle kumi ideja da se popne na krov uopće.

Nisu je poštedjeli ni u komentarima. Jedni su bili bijesni, drugi su se lijepo zabavili, pa okrenuli na šalu.

“Raskućila ih kuma”, “Nisam znao za ovaj običaj, ali sviđa mi se. Ovo je simbol što se događa kad se oženiš. Krene kuću od crepa rušiti”, “Što bi rek'o Dragče: Gazi kuma kao puma”, bili su samo neki od “duhovitih” komentara.

Video možete pogledati OVDJE

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije