NOVA IRA

Samo ih je 200-tinjak, a teroriziraju cijelu Sjevernu Irsku

Reuters/Pixsell
24.04.2019.
u 21:15

Novinarka Lyra McKee poginula je nakon što ju je pogodio metak koji je bio namijenjen policajcima pokraj kojih je stajala. Prva je to novinarka ubijena u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2001.

Odgovornost za ubojstvo mlade sjevernoirske novinarke Lyre McKee prošlog tjedna u gradu Londonderryju preuzela je paravojna organizacija “Nova IRA”. I dosad se vjerovalo da su ovi republikanski separatisti stajali iza njezina ubojstva, a osim toga što su jučer priznali da su odgovorni, izrazili su i “potpunu i iskrenu” ispriku njezinoj partnerici, obitelji i prijateljima. 

Dobro se sjećaju nasilja

Svjetska se javnost tako nakon tragedije prošlog četvrtka nakon dugo vremena usredotočila na nasilje u Sjevernoj Irskoj, a britanske vlasti posebno zanima dokle je republikanska ekstremistička organizacija spremna ići.

Novinarka Lyra McKee poginula je nakon što ju je pogodio metak koji je bio namijenjen policajcima pokraj kojih je stajala. Prva je to novinarka ubijena u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2001., a mnoge je to podsjetilo na razdoblje nasilja koje je u tri desetljeća, uoči potpisivanja trajnog primirja između unionista i separatista 1998. poznatog kao “Good Friday”, odnijelo oko tri i pol tisuće života.

Nakon što je originalna IRA (Irska republikanska armija) pristala na spomenuti sporazum, iz nje se izdvojio radikalni dio organizacije pod imenom Prava IRA koji nije pristajao na ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prije sedam godina povezali su se još nekim radikalima u organizaciju koju oni zovu “IRA”, ali je svi drugi poznaju kao “Nova IRA”.

S obzirom na to da se Ujedinjeno Kraljevstvo sprema izaći iz Europske unije, znatno se povećala šansa da se između Sjeverne Irske i Republike Irske uspostavi prava, državna granica. Iako tu soluciju sve strane žele izbjeći, baš zbog krhkog mira koji traje u Sjevernoj Irskoj posljednja dva desetljeća, republikanci su postali izrazito nervozni. A najekstremniji dijelovi, poput Nove IRA-e spremni su opet posegnuti za nasiljem. Da je tomu tako, svjedoči i to što su u pismu u kojem su preuzeli odgovornost policiju Ujedinjenog Kraljevstva nazvali “neprijateljima” protiv kojih se treba boriti. 

Nije im ovo prvi zločin

Nova IRA u ovom trenutku, procjenjuju sigurnosne snage, broji tek 200-tinjak ljudi, ali je smatraju odgovornom za neke od nedavnih terorističkih napada u UK-u. Prije pet godina grupa je poslala sedam bombi preko pošte u urede britanske vojske u Engleskoj. U svibnju 2016. tri su muškarca ustrijeljena u Belfastu u manje od 24 sata, što je javnost podsjetilo na rukopis paravojnih organizacija. U ožujku ove godine pak su poslali bombe u paketima u Londonu i Glasgowu.

Nova IRA naišla je na kritike ne samo Londona već i vlade Republike Irske. Sigurnosne su službe UK-a procijenile da većina građana Sjeverne Irske može normalno živjeti, bez straha od terorizma, ali te bi se procjene nakon ovog ubojstva novinarke mogle promijeniti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?