NAKON 18 GODINA

SAD potpisale sporazum s talibanima, povlači se vojska iz Afganistana

Reuters
29.02.2020.
u 15:47

Uoči potpisivanja sporazuma u Dohi, glavnom gradu Katara, talibani su naredili svim svojim borcima da se suzdrže od bilo kakvih napada.

Nakon čak 18 godina, Amerika i NATO povlače svoje trupe iz Afganistana.

Naime, SAD i talibani danas su potpisali sporazum u Dohi kojim se Amerikanci obvezuju da će povući svoje vojnike iz Afganistana koji su ondje od 2001. godine. Veleposlanstvo SAD-a objavilo je na Twitteru kako je danas 'monumentalan dan za Afganistan' nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma s talibanskim militantima.

Službenici veleposlanstva ističu kako se 'radi o stvaranju mira i svjetlije zajedničke budućnosti' dodavši kako su uz Afganistan. Uoči potpisivanja sporazuma u Dohi, glavnom gradu Katara, talibani su naredili svim svojim borcima da se suzdrže od bilo kakvih napada.

'Danas je svim talibanskim borcima naređeno da se suzdrže od bilo kakvih napada…Za sreću nacije', rekao je glasnogovornik talibana Zabiulah Mudžahid te dodao kako se nadaju da će SAD ostati vjeran svojim obećanjima iz pregovora i mirovnog sporazuma. 

Nakon potpisivanja sporazuma, u Afganistanu bi trebalo prestati nasilje koje je odnijelo desetke tisuća života.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?