posljedice invazije na Ukrajinu

SAD otkrio imena oligarha koji su pod sankcijama: Izgladnjet ćemo Putinovu ratnu mašineriju

joe biden
KEVIN LAMARQUE/REUTERS
03.03.2022.
u 21:15

Vizne restrikcije zahvatit će 19 oligarha, kao i 47 članova njihovih obitelji

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden prošlog je tjedna u obraćanju javnosti objavio sankcije koje će SAD nametnuti Rusiji te da će Rusija snositi posljedice zbog invazije na Ukrajinu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Američko ministarstvo pravosuđa u srijedu je zadužilo desetak državnih tužitelja za progon "korumpiranih ruskih oligarha" i svih onih koji budu kršili sankcije što ih je Washington uveo Moskvi nakon invazije na Ukrajinu.

- Nećemo štedjeti truda da bismo istražili, uhitili i gonili sve čije kriminalne radnje omogućuju ruskoj vladi da nastavlja ovaj nepravedan rat - rekao je ministar Merrick Garland u priopćenju u kojemu se iznose glavne značajke posebnog odjela o kojemu je dan ranije izvijestio predsjednik Joe Biden, prenosi 24sata.hr

Odjel pod nazivom "Kleptocapture" imat će više od deset državnih tužitelja te istražitelje savezne policije, porezne i poštanske službe. Iz Vijeća nacionalne sigurnosti objavili su nova imena ruskih moćnika, čija će se imovina zaplijeniti.

Nova imena ruskih oligarha pod sankcijama:

Nikolaj Tokarev
Boris Rotenberg
Arkadij Rotenberg
Sergej Čemezov
Igor Šuvalov
Jevgenij Prigozhin
Dmitrij Peskov
Ališer Usmanov

Vizne restrikcije zahvatit će 19 oligarha, kao i 47 članova njihovih obitelji. Odjel Kleptocapture pratit će kako se poštuju mjere uvedene protiv ruskih novčarskih ustanova, nadzirući, primjerice, korištenje kriptovaluta.

Moći će zaplijeniti imovinu pojedinaca koji su na meti sankcija ako je ona stečena na "nezakonit način", dodaje ministarstvo. Zasad je imovina nekih oligarha zamrznuta, što znači da ju ne mogu prodati ni iznajmljivati, ali su i dalje njezini vlasnici.

- Sankcioniranje Usmanova i Šuvalova šalje jasnu poruku da ćemo udariti po oligarsima i pojedincima koji su usko povezani s Putinovim režimom i njegovim barbarskim ratom. Nećemo na tome stati. Naš cilj je paralizirati rusko gospodarstvo i izgladnjeti Putinovu ratnu mašineriju - poručila je ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Usmanov i Šuvalov našli su se i na britanskoj "crnoj listi". Zamrznuta su im sva sredstva, zabranjeno im je putovati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?