KORONA U SVIJETU

SAD: Broj umrlih od COVID-19 premašio 35.000, zaraženih 700.000

Autori: Vecernji.hr, Hina
18.04.2020.
u 10:14

Otkako se u prosincu u Kini pojavio novi koronavirus u svijetu je od COVID-19, bolesti koju izaziva, umrlo više od 150 000 osoba, a ukupno je zaraženo više od 2.2 milijuna ljudi. Dvije trećine tih žrtava su u Europi čime je taj kontinent najviše zahvaćen pandemijom, objavila je agencija France presse sinoć u 21 sat. 

9:00 Više od tisuću mornara s jedinog francuskog nosača aviona Charlesa de Gaullea zaraženo je koronavirusom, objavila je francuska ministrica obrane Florence Party. Više pročitajte ovdje.

8:22 Broj umrlih od novog koronavirusa u SAD-u u petak je premašio 35.000, a posljednja četiri dana umiralo je svakodnevno više od 2000 ljudi, no neke savezne države su već objavile planove za ublažavanje ograničenja vezanih uz obuzdavanje pandemije. Sveukupno je od COVID-19 u SAD-u oboljelo preko 700.000 ljudi. Broj novooboljelih je ubrzano rastao posljednja tri dana, s 31.425 novih slučajeva u četvrtak.

Rekordan dan je bio 10. travnja s 35.715 novozaraženih. Zaraza se neujednačeno širi, kao i broj umrlih, a najviše su na udaru prenapučeni gradovi poput New Yorka. Polovica umrlih u cijelom SAD-u je upravo iz New Yorka. Stroge mjere izolacije u borbi protiv virusa SARS CoV-2 uvedene su u 42 savezne države. Tvrtke su zatvorene, životi su stubokom promijenjeni, ekonomija pati te su već počeli prosvjedi na ulicama na kojima se od guvernera traži da ponovo razmotre uvedene mjere.

7:23  Albanija borbu protiv koronavirusa vodi visokom tehnologijom – dronovima koji upozoravaju stanovnike da drže razmak i dozvolama za boravak izvan kuće koje se dobivaju online. Ova je zemlja pod karantenom od 15. ožujka, a kako bi kontrolirala njezinu provedbu koristi dronove koji su ranije tražili polja kanabisa i automobile koji prebrzo voze. 

„Tehnologija nam puno pomaže u identifikaciji osoba koje krše karantenu. Imamo odlične rezultate“, ističe 23-godišnja policajka Katerina Monguli koja upravlja jednim od 20 dronova u albanskoj prijestolnici.  Njezina letjelica je ranije tijekom dana putem zvučnika upozoravala ljude u redu ispred dućana da drže veći razmak, a jednom je pješaku naredila da pričeka policijsku patrolu kako bi provjerila njegov status. 

Svi stanovnici, osim onih u posebnim kategorijama poput vozača kamiona, smiju dnevno izvan kuće provesti 90 minuta kako bi otišli u dućane, banke ili ljekarne, a za taj se vremenski okvir prijavljuju putem interneta. Vlasti potom prate poštuju li period koji su odabrali. 

„To je veoma malo vremena no moramo imati na umu da je situacija teška i da svi trebamo pridonijeti“, govori 31-godišnji Taulant Nukaj, zaposlenik u marketingu koji već mjesec dana radi od kuće.

Koronavirus zasad nije teže pogodio Albaniju koja ima 518 potvrđenih slučajeva s 26 smrtnih ishoda, a samo mali dio populacije od 2,8 milijuna stanovnika ulovljeno je kako krši pravila. Policija je suspendirala oko 1,8 tisuća vozačkih dozvola, a oko 7 tisuća ljudi je izrečena kazna koja iznosi oko 600 kuna, otkrio je glasnogovornik policije.  Dronovi teški 900 grama pomažu i u kontroli policijskog sata koji u Albaniji traje od 17:30 do 5 ujutro.

7:15 Predsjednik Gvatemale Alejandro Giammattei izjavio je kako je veliki broj migranata koji su ovoga tjedna deportirani iz SAD-a natrag u Gvatemalu zaraženi koronavirusom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije