Grčka drama uzdrmala cijeli svijet, traži se rješenje za spas eurozone

SAD: Bez otpisa duga Grčka će tragedija trajati unedogled

tsipras
Foto: VL FOTO
30.06.2015.
u 09:35

BITI ILi NE BITI
 Ako propadne euro, propast će Europa, poručila je kancelarka Merkel

Ako propadne euro, propast će Europa – poručila je jučer njemačka kancelarka Angela Merkel, ponavljajući tu frazu ne po prvi put, ali prvi put izrečenu u stvarnom vremenu dok euro propada u Grčkoj. Država koju je ostatak eurozone, zajedno s MMF-om, od 2010. spašavao od bankrota, tražeći u zamjenu za kredite provođenje reformi i mjera štednje, sutra izlazi iz programa pomoći u kaotičnoj atmosferi zatvorenih grčkih banaka, uvedenih kontrola kretanja kapitala, ogluhe tj. bankrota prema dospjeloj rati duga MMF-u i u atmosferi potpune isposvađanosti grčkog premijera Alexisa Tsiprasa s Bruxellesom, Berlinom i ostatkom eurozone.

Najgora kriza EU od 1957.

– Euro se nalazi pred odlučujućim izazovom – rekla je kancelarka Merkel. Njezin zamjenik Sigmar Gabriel, njemački socijaldemokrat koji je donedavno imao najviše razumijevanja prema Grcima od svih vodećih političara u Berlinu, dodao je da se Europska unija nalazi u najgoroj krizi otkako je kao zajednica utemeljena Rimskim ugovorom (1957.).

– Tsipras je htio promijeniti pravila, želio je politički i ideološki drukčiju eurozonu, što je vrlo opasno. Europa i Njemačka ne mogu dijeliti novac bezuvjetno – dodao je Gabriel.

U Bruxellesu, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker optužio je grčkog premijera Tsiprasa da laže grčke građane kad tvrdi da su institucije (Trojka) tražile od grčke vlade da reže mirovine.

– Tražim od građana Grčke da glasaju “za” na nedjeljnom refrendumu – apelirao je Juncker, dodavši da bi takav pozitivan ishod značio da Grci i dalje žele pomoć Europe, a “vrata su i dalje otvorena” za daljnju pomoć. – Referendumsko “ne” značilo bi da Grčka govori ne Europi – dodao je.

Premijer Tsipras je, podsjetimo, sazvao referendum i apelirao na Grke da glasuju protiv “ultimatuma” institucija koje, po Tsiprasu, imaju za cilj “poniziti grčki narod”. Takvu odluku donio je u noći s petka na subotu, dok su grčki pregovarači još vodili pregovore s institucijama, pokušavajući pronaći kompromisno rješenje kojim bi se program pomoći produljio i nakon 30. lipnja, čime bi se izbjegao bankrot. Ostatak eurozone doživio je Tsiprasov referendum kao “zatvaranje vrata” pregovorima i pustio da program pomoći istekne sutra.

Takav razvoj događa zabrinuo je čitavu Europu, ali i svijet, koji strahuje od globalnih ekonomskih poremećaja u slučaju izlaska jedne države iz eurozone. Američki predsjednik Barack Obama tijekom vikenda telefonski je razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, tražeći da Njemačka i eurozona učine sve da Grčka ne iziđe iz monetarne unije. Američki ministar financija Jack Lew razgovarao je s njemačkim i francuskim kolegom, zatraživši da razmisle o otpisu dijela grčkog duga, što je glavni Tsiprasov zahtjev koji je dosad bio ignoriran u svim pregovorima Atene i eurozone.

Razočarani Tsiprasom

Juncker je jučer otkrio da je Tsiprasu u Bruxellesu rečeno da bi pregovori o otpisu grčkog duga mogli početi već najesen, zajedno s očekivanim pregovorima o trećem paketu pomoći Grčkoj. Juncker je nekoliko puta ponovio da je osobno razočaran Tsiprasovom odlukom da prekine pregovore i raspiše referendum na kojem potiče građane da glasuju protiv pregovaračkih prijedloga Trojke.

– Ti prijedlozi nisu bili glupi paket štednje – rekao je Juncker.

Svi vodeći europski dužnosnici, od Junckera do Angele Merkel, jučer su ponavljali da je Europa danas puno spremnija na moguće poremećaje u eurozoni nego što je to bila 2012. godine, kad se spekuliralo o grčkom izlasku. Od tada do danas profunkcionirali su mehanizmi za obranu eurozone. Naglašavanjem te činjenice europski lideri zapravo poručuju, iako to ne izgovaraju eksplicitno, da mogu izdržati izlazak Grčke iz eurozone!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?