snajperist

S tri metka ubio čak petoricu ISIL-ovaca, i to s 800 metara

snajperist
14.12.2015.
u 14:03

HEROJ U DOMOVINI: Snajperist specijalne zračne postrojbe (SAS) spriječio je prije dva tjedna samoubilačke napade ISIL-ovih bombaša samoubojica u Iraku

Jedan snajperist ubio je pet terorista, od čega su najmanje dvojica na sebi nosila eksplozivni prsluk, dok su krenuli na samoubilački zadatak. Neimenovani veteran, koji se pridružio britanskim specijalnim postrojbama (SAS) prije više od deset godina, sa tri iznimno precizna hica sa udaljenosti od 800 metara spasio je vjerojatno stotine života, piše Daily Express.

Ako je vjerovati vojnim izvorima na koje se poziva list, ova operacija odvila se prije dva tjedna ispred kuće u kojoj su se proizvodile bombe, u selu 10 kilometara izvan Mosula u Iraku, koji je pod okupacijom Islamske države (ISIL).

Odluku da otvori vatru dobio je kad su trojica muškaraca viđena kako odlaze od kuće obučeni u velike i teške kapute, unatoč toplom vremenu. Time su htjeli sakriti eksplozivne prsluke dok su krenuli napasti civile u obližnjem gradu. U tom napadu mogao je poginuti velik broj nevinih muškaraca, žena i djece.  

Snajperist je prvog džihadista pogodio u prsa, čime je detonirao njegov eksploziv. Džihadist je odmah preminuo, kao i još dvojica ISIL-ovih čuvara koji su sjedili u obližnjem automobilu.

Drugog terorista ubio je hicem u glavu dok je pokušavao, zajedno sa trećim ISIL-ovcem, pobjeći natrag u tvornicu.

Treći džihadist također je poginuo nakon što je i njegov prsluk eksplodirao, a kojeg je odmjerenim hicem pogodio snajperist sa svojim trećim metkom.

- Ovo je bila klasična SAS misija. Jedinica je operirala tim područjem nekoliko tjedana, uglavnom radeći kao izvidnica koja je prikupljala informacije i označavala mjesta za zračne udare. Prije tri tjedna dobili smo informaciju da je u obližnjem selu uspostavljena tvornica bombi. Jedinicu smo poslali tamo da pokuša identificirati o kojoj se kući radi, ali i mogu li identificirati bombaše - rekao je vojni izvor za Daily Express. 

No, budući da je tamo bilo previše civilnih kuća i djece na ulici, nastavlja vojni izvor, zračni napad nije dolazio u obzir.

- Umjesto toga, zapovjednik SAS-a u Iraku odlučio se na snajperiste i operacija je u potpunosti uspjela. Sa samo tri dobro odmjerena hica, snajperist je vjerojatno spasio živote stotina nevinih ljudi - rekao je vojni izvor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?