Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

S toplijim vremenom očekuje se veći pritisak migranata na hrvatske granice

"S dolaskom toplijeg vremena pokušaji prelaska u Hrvatsku će se intenzivirati, s obzirom na to da je u Unsko-sanskoj županiji u BiH 2158 migranata iako cijenimo da je taj broj barem duplo veći jer migranti borave i izvan kampova", kazao je Ničeno
26. veljače 2021. u 21:09 0 komentara 49 prikaza
Migranti

Načelnik Uprave za granicu Ravnateljstva policije Zoran Ničeno izjavio je u petak kako se s dolaskom toplijeg vremena očekuje intenzivniji pritisak migranata na hrvatske granice, koji je u prva dva mjeseca ove godine bio manji 28 posto.

"S toplijim vremenom uvijek počinje intenzivniji pritisak migranata na naše granice. Ove godine, nakon tri-četiri godine rasta, imamo veliki pad, pa je u prva dva mjeseca bilo 28 posto manje pokušaja prelazaka granica", izjavio je Ničeno u RTL-u Danas.

To ukazuje i na promjenu rute pa značajno veći broj nezakonitih prelazaka granice trenutno imaju Madžarska i Rumunjska, preko kojih migranti iz BiH i Srbije odlaze u Europu.

"S dolaskom toplijeg vremena pokušaji prelaska u Hrvatsku će se intenzivirati, s obzirom na to da je u Unsko-sanskoj županiji u BiH 2158 migranata iako cijenimo da je taj broj barem duplo veći jer migranti borave i izvan kampova", kazao je Ničeno.

"Mi smo spremni, ulažemo u tehničku opremu. Uz postojećih 20 sustava stacionarnih kamera i 19 mobilnih, u tijeku je nabava još osam stacionarnih i osam mobilnih sustava, koji će doprinijeti kvaliteti zaštite granice i boljim podacima. Podaci su jako važni jer boljom tehničkom pokrivenošću štedimo ljude i unaprijed reagiramo na događaje na mjestu ilegalnog prelaska", dodao je.

Ničeno je naveo i kako je zbog nasilja prema migrantima dosad bilo 17 kaznenih prijava, u osam slučajeva nisu utvrđeni elementi kaznenog djela koje se vodi po službenoj dužnosti, u sedam slučajeva izvidi su još u tijeku, a u dva slučaja potvrđena je optužnica protiv policijskih službenika.

Također, disciplinski postupak vođen je protiv pet policijskih službenika pri čemu su dva dobila uvjetni prestanak radnog odnosa, a ostali novčane kazne, izvijestio je Ničeno.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.