PALA LETJELICA KOD VELIKE GORICE

S njom su lovili piromane: SkyLark se koristi za taktičko izviđanje, MORH ima više od 20 komada

Skylark I
MORH
22.03.2023.
u 20:10

Letjelicu su nabavili još 2007. godine. Letjelica je opremljena dnevno/noćnim senzorom, a leti na visini do 1000 metara.

Ministarstvo obrane RH objavilo je danas kako je tijekom obuke na letjelištu Buševec kod Velike Gorice došlo do pada letjelice BZS SkyLark I. Ozlijeđenih osoba nije bilo jer je pala na nenaseljeno područje. 

Skylark I ima raspon krila do 2 metra i težine je oko 4,5 kilograma. Koristi se kao bespilotni sustav za nadzor i taktičko izviđanje. Na sebi ima kameru za dnevno izviđanje, a moguće je postavljanje i kamere za noćno izviđanje. Maksimalni dolet iznosi 12 kilometara, a s jednim punjenjem može letjeti dva sata. Lansira se iz ruke. Tijekom leta šalje izravnu snimku stanici na zemlji.

Hrvatska, Češka, Mađarska, Izrael, Makedonija, Nizozemska, Švedska i Poljska neke su od zemalja koje koriste ove bespilotne letjelice.

MORH je 2018. godine počeo koristiti ovu letjelicu za otkrivanje požara tijekom protupožarne sezone. Letjelicu su nabavili još 2007. godine, a u sastavu ih imaju više od 20. Letjelica je opremljena dnevno/noćnim senzorom, a leti na visini do 1000 metara.

MORH je godinu dana kasnije predstavio i Orbiter 3B, letjelicu koja se koristi za potrebe MORH-a i Ministarstva poljoprivrede.

- Sustav se može koristiti u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, učinkovit je u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice - naglasio je pukovnik Zvonimir Rogić prilikom predstavljanja letjelice.

Ona također ima integrirani dnevno/noćni senzor te je u svim uvjetima moguće identificirati piromana i to na do pet kilometara udaljenosti. Ukupno su uzeli šest letjelica.

- Primarni cilj Besposadnog zrakoplovnog sustava „Orbiter 3“ je provedba zadaća nadzora i kontrole ribarstva za potrebe Ministarstva poljoprivrede u omjeru uporabe 60%, a Hrvatska vojska koristi ga u omjeru 40% i to za potporu ostalim civilnim institucijama, kao i prilikom zadaća zaštite i spašavanja na moru, zaštite od požara i sl. Besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3B“ sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike. Domet je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati - objavio je tada MORH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?