Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

S. Arabija daje najviše za oružje i vodi ratove, ali ne prima izbjeglice

Najradikalnija islamska zemlja najveći je globalni kupac oružja i vojne opreme na svijetu
10. ožujka 2020. u 19:00 1 komentara 180 prikaza
Foto: Reuters

Prema podacima analize koju je proveo švedski Institut za istraživanje mira, poznatiji kao SIPRI, u posljednjih pet godina naglo je skočila vrijednost globalne trgovine oružjem, a bez ikakvog premca najveći svjetski kupac naoružanja je Saudijska Arabija. U ovome trenutku Rijad kupuje oko 12 posto oružja koje se proda na svijetu, i to svih razina. Od pješačkog naoružanja, preko borbenih i oklopnih vozila, sve do sofisticiranih sustava protuzračne obrane ili suvremenih zrakoplova. I ne planiraju očito na tome stati jer je saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal pozvao Njemačku da ukine embargo na isporuku naoružanja Rijadu jer, kako je rekao, embargo ne koristi nikomu,

Najviše oružja izvozi Amerika

– Obustava isporuke naoružanja ne pridonosi dobrim odnosima koje imamo s Njemačkom. A mi ne ovisimo o njihovu oružju. Ono što nam treba kupit ćemo na drugim mjestima, ali želimo s Berlinom ostvariti tu suradnju – ustvrdio je princ Faisal, imajući na umu da će Bundestag uskoro raspravljati o ukidanju ograničenja o isporuci vojnog materijala. Iako su naoružani do zuba, i raspolažu ogromnim i suvremenim arsenalom, kako na zemlji tako i na moru i u zraku, “sinovi pustinje” nisu se pokazali baš kao dobri i učinkoviti ratnici. Usprkos svoj tehnici, već godinama muče se bez ikakvog pomaka u vojnoj intervenciji u Jemenu gdje ne uspijevaju savladati tamošnju šijitsku miliciju, odnosno Hutije. Ova intervencija toliko je neuspješna da su Saudijsku Arabiju napustili i njezini arapski saveznici koji su zajedno s Rijadom krenuli u ovu ratnu avanturu zbog koje je, uostalom, i uveden embargo Njemačke na isporuku oružja Rijadu. Jedino što su saudijske snage uspjele učiniti na području Jemena su ogromna razaranja naselja i stradanja civila, pa se u ovome trenutku na području Jemena odigrava jedna od najvećih humanitarnih katastrofa novijeg doba, koja nadilazi i patnje i stradanja u Siriji.

Unatoč ovim ratnim pohodima, Saudijska Arabija ima potporu SAD, odnosno administracije Donalda Trumpa, a ova zemlja ujedno je i najveći globalni prodavač oružanih sustava. A dobar dio američke vojne opreme koja se izveze završava upravo u arsenalu Rijada.

Poslovi s krvavim princom

Situacija se nije promijenila ni nakon što je otkriveno kako je upravo po nalogu saudijskog vladara, princa Mohammada bin Salmana, u saudijskom konzulatu u Istanbulu ubijen, a potom i na komade razrezan, saudijski novinar Jamal Khashoggi koji je iz SAD-a kritički pisao o saudijskom režimu.

Naime, Bijela kuća je stava kako je Saudijska Arabija strateški previše vrijedan partner SAD-a na području Bliskog istoka da bi s njima rušili bilo kakve odnose zbog ubojstva novinara ili ratnog zločina u Jemenu. S jedne strane, Saudijska Arabija predstavlja protutežu Iranu koji se nalazi s druge strane Perzijskog zaljeva, dok je s druge strane država s važnim nalazištima nafte. I treće, ali svakako ne i najmanje važno, Saudijska Arabija je ogroman kupac američke opreme i naoružanja.

Nema nikakve sumnje kako će se Rijad i dalje nastaviti naoružavati, a pitanje je i vremena kada će prijeći crvenu liniju i nabaviti nuklearno oružje. Pogotovo ako Iran nastavi s razvojem svog nuklearnog programa i, prije ili poslije, dođe do mogućnosti razvoja vlastite nuklearne bombe.

Istovremeno dok ne štede novca za vojsku, na humanitarnom planu situacija je dijametralno suprotna. Nema u Saudijskoj Arabiji izbjeglica, iako je njihova granica naslonjena na Irak, iako su blizu Sirije u kojoj je Saudijska Arabija na strani džihadista.

 

  • vidigal:

    zasto ta bogara zemlja ne prihvaca svoju talubansku bracu??