Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Ruski leteći brod bit će glavna atrakcija

Jedinstveni ruski leteći brod iz vremena Hladnog rata doputovao je u grad Derbent koji se nalazi na jugu Rusije na Kaspijskom moru. Leteći brod koji je prozvan "Kaspijskim čudovištem" će se uvrstiti u brojne sadržaje vojnog parka Patriot i samim time postati njegovom glavnom atrakcijom
02. kolovoza 2020. u 11:07 0 komentara 247 prikaza

Russia Today piše kako je leteći ruski brod "Kaspijsko čudovište" napravljen u ondašnjem Sovjetskom Savezu 1986. godine, a poslužio je kao osnov za proizvodnju ekranoplana, odnosno, prvog nosača raketa na svijetu naziva "903 Lun".

Kaspijskoj floti se pridružio početkom 90-ih i u službi ostao oko desetak godina.

Ekranoplan je bio dug 74 metra i doslovno je lebdio iznad vode, točnije, mogao je letjeti svega nekoliko metara brzinom od 550 km/h.

Uprkos činjenici kako je vrlo sličan zrakoplovu, njega je Međunarodna pomorska organizacija klasificirala kao brod.

Interesantna činjenica je da je ovaj ekranoplan istovremeno bio neprimjetan za protivničke radare i samim time je bio glavna prijetnja nosačima zrakoplova kojima je mogao prići vrlo blizu. Bio je naoružan sa šest lansirnih sustava za nadzvučne rakete "Moskit".

S obzirom na to da je ovaj ruski leteći brod bio ogroman, upravo su njegova veličina i nekonvencionalan izgled potaknuli da se u medijima on proglasi "Kaspijskim čudovištem".

Godinama nakon toga, ovo tehničko čudo je čuvano u mornaričkoj bazi u Kaspiysku u ruskoj regiji Dagestan. Međutim, nedavno je odlučeno kako se javnost treba upoznati s njim i poviješću koja se veže za njega pa je tako on doputovao u vojni tematski park "Patriot" koji se nalazi u gradu Derbent.

"Ovaj ekranoplan će biti posebna atrakcija svim pposjetiteljimai, riječ je o vrhuncu izlaganja vojne opreme u parku", priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Njega su do Kaspijskog mora 14 sati vukli drugi brodovi jer on više nije u letnom stanju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.