IDU PREMA GRANICI

Ruska vojna vozila približavaju se Finskoj: Prenose projektile koji mogu imati i nuklearne glave

Foto: Twitter screenshot
1/2
16.05.2022.
u 17:33

Rakete imaju domet do oko 480 kilometara i najčešće ih nose cestovna pokretna lansirna vozila, što otežava njihovo pronalaženje i uništavanje

Finski predsjednik Sauli Niinisto potvrdio je jučer da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu, a ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je danas na "odgovor" ako se "infrastruktura" NATO-a proširi na bilo koju zemlju.

Britanski mediji objavili su video koji se proširio društvenim mrežama, a koji prikazuje premještanje vojnih vozila prema finskoj granici. Smatra se da ona prevoze projektile Iskander te da su krenula prema Vyborgu, gradu koji se nalazi manje od 50 kilometara od Finske i oko 217 kilometara od glavnog grada Helsinkija. 

Kako piše Daily Mail, Iskanderi mogu obavljati širok raspon uloga ovisno o bojnoj glavi kojom su opremljeni. Između ostalog, mogu imati i nuklearno punjenje za koje se smatra da je oko četiri puta snažnije od bombe koja je uništila Hirošimu. Rakete imaju domet do oko 480 kilometara i najčešće ih nose cestovna pokretna lansirna vozila, što otežava njihovo pronalaženje i uništavanje.

 

Podsjetimo, govoreći zajedno s finskim predsjednikom u Helsinkiju, finska premijerka Sanna Marin rekla je u nedjelju kako se nada da će parlament potvrditi odluku o podnošenju zahtjeva za pridruživanje NATO-u u sljedećih nekoliko dana. Ona je izjavila da su oboje bili u bliskom kontaktu sa zemljama članicama NATO-a i da im sam NATO zahvaljuje na dosadašnjoj potpori.

- U Finskoj je još pred nama parlamentarni proces, ali vjerujem da će parlament odlučno i odgovorno raspravljati o ovoj povijesnoj odluci - rekla je premijerka.
 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?