predsjednik Ukrajine

Zelenski upozorio: Rusija želi ponoviti Černobil, ali šest puta jače

04.03.2022.
u 08:11

- Europljani, molim vas, probudite se. Niti jedan narod nije granatirao nuklearne elektrane. Prvi put u povijesti čovječanstva, teroristička država pribjegla je nuklearnom teroru - kazao je ukrajinski predsjednik

Nakon što je u nuklearnoj elektrani Zaporižja, najvećoj u Europi, buknuo požar nakon ruskog granatiranja oglasio se  ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kako bi upozorio na moguću katastrofu, a optužio je Rusiju za "nuklearni teror". 

 - Obraćam se svim Ukrajincima, svim Europljanima, svim ljudima koji poznaju riječ Černobil, koji znaju koliko je patnje i žrtava izazvala eksplozija u nuklearnoj stanici. Bila je to globalna katastrofa. Stotine tisuća ljudi borile su se protiv njegovih posljedica. Rusija to želi ponoviti, ali šest puta jače - rekao je i ustvrdio kako je potrebno "zaustaviti ruske trupe". 

- Europljani, molim vas, probudite se. Niti jedan narod nije granatirao nuklearne elektrane. Prvi put u povijesti čovječanstva, teroristička država pribjegla je nuklearnom teroru. Ruska propaganda prijetila je da će svijet prekriti nuklearnim pepelom. Sada to nije prijetnja. To je stvarnost - kazao je ukrajinski predsjednik, prenosi The Guardian.  

Nakon njegova obraćanja, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila je kako su Ukrajinci javili da nije zabilježena promjena u razini radijacije. Također, požar nije utjecao na ključnu opremu u elektrani. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?