JE LI PRED NAMA NOVI SVJETSKI POREDAK?

Rusija se povlači iz utrke u nuklearnom naoružanju, Putin i Trump spremni za ‘nove korake’

trump putin
Reuters/PIXSEL
24.12.2016.
u 16:16

Ruski predsjednik Vladimir Putin pisao je novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu te je izrazio nadu da će dvije zemlje ponovno uspostaviti dobre odnose nakon što republikanci službeno je stupe na dužnost.

U pismu koje je poslano 15. prosinca na adresu američkog predsjednika Donalda Trumpa, a koje je objavio Trumpov ured, izražen je poziv na mir kojim ruski predsjednik poziva američkog predsjednika da uspostave bolju suradnju dviju zemalja, piše Express.Svijet je u posljednje vrijeme svjedočio razilaženju ove dvije nacije u posljednje vrijeme, osobito nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini, a posljednje optužbe na račun Rusije od strane SAD-a objavljene su za vrijeme trajanja izborne kampanje, kada su Demokrati optužili Ruse da su hakirali njihov sustav ne bi li utjecali na ishod američkih izbora.
‘Ozbiljni svjetski i regionalni izazovi s kojima se naše zemlje moraju suočiti u godinama koje dolaze, pokazuju da su odnosi između Rusije i SAD-a izuzetno važan čimbenik u osiguravanju stabilnosti i sigurnosti suvremenog svijeta’, napisao je Putin u pismu upućenom Donaldu Trumpu.‘Nadam se da ćemo, nakon što preuzmeš poziciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, moći, na konstruktivan i pragmatičan način, napraviti prave korake prema vraćaju okvira bilateralne suradnje na različitim područjima te podići razinu suradnje na međunarodnoj političkoj sceni na novu, višu razinu’, napisao je Putin.

Trump se složio

Novoizabrani američki predsjednik, Donald Trump, koji je objavio pismo gotovo dva tjedna nakon primitka istog, podržao je želje ruskog predsjednika te ih nazvao ‘ispravnima’.7
‘Vrlo lijepo pismo od Vladimira Putina. Njegove misli su toliko točne. Nadam se da su obje strane u mogućnosti živjeti u skladu s tim mislima, da ne moramo tražiti alternativne pravce’, rekao je Trump.
Politički analitičari već su ranije predvidjeli da će doći do proliferacije u utrci u nuklearnom naoružanju, nakon što je Trump obećao kako će ‘znatno ojačati i proširiti’ američka nuklearna stajališta dok je Putin u to vrijeme govorio da želi ‘ojačati’ ruske nuklearne snage.

Rusija izlazi iz utrke

Ipak, Putin je na godišnjoj konferenciji za novinare održanoj ovog petka kazao kako Rusija nije zainteresirana za sudjelovanje u utrci u nuklearnom naoružanju.
‘Naravno da SAD ima više raketa, podmornica i nosača zrakoplova, ali ono što možemo reći je da smo jači od bilo kojeg agresora i to je činjenica’, rekao je Putin u svojem govoru.
‘Što se tiče Donalda Trumpa, ne postoji ništa novo, za vrijeme svoje izborne kampanje rekao je da SAD treba pojačati svoje nuklearne sposobnosti i svoje oružane snage u cjelini’, rekao je Putin te dodao kako se nada produktivnijem odnosu između Rusije i SAD-a i boljom komunikacijom između predsjednika-
Na konferenciji za novinare, gospodin Putin je također rekao kako se nada da su produktivni odnos s gospodinom Trump. ‘Nitko nije vjerovao da će pobijediti, osim nas’, rekao je Putin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?