STRAH OD MOBILIZACIJE

Rusija priprema restriktivnu mjeru za sve koji su napustili zemlju: 'Izdali su svoju zemlju, rodbinu i prijatelje'

Autori: Vecernji.hr, Hina
25.12.2022.
u 11:11

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prije par dana da ruska vojska mora učiti iz svojih problema u Ukrajini te ih naučiti ispravljati, obećavši pritom oružanim snagama sve što im je potrebno za rat

Ruska Duma priprema se uvesti višu stopu oporezivanja za ljude koji su napustili zemlju. Brojni Rusi to su učinili na samom početka rata u Ukrajini u veljači, a dio je to učinio nakon uvođenja mobilizacije. Vjačeslav Volodin, predsjednik Dume, rekao je da se radi na takvom zakonu. 

"Ispravno je ukinuti povlastice za one koji su napustili Rusku Federaciju i za njih uvesti povećanu poreznu stopu. Oni koji su shvatili da su pogriješili već su se vratili. Ostali neka shvate: velika većina društva ne podržava njihov čin i smatra da su izdali svoju zemlju, rodbinu i prijatelje", kazao je. 

Broj Rusa koji su otišli od početka rata nije jasan. Neki lokalni mediji izvijestili su da je čak 700.000 pobjeglo nakon objave mobilizacije kako bi se pozvale nove trupe da se pridruže borbi u rujnu. Vlada je tada odbacila tu brojku.

Domaći poslodavci automatski odbijaju ruski porez na osobni dohodak od 13%. Rusi koji rade u inozemstvu i koji su ruski porezni rezidenti moraju samostalno plaćati porez, prema Federalnoj poreznoj službi Rusije, piše Guardian. 

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prije par dana da ruska vojska mora učiti iz svojih problema u Ukrajini te ih naučiti ispravljati, obećavši pritom oružanim snagama sve što im je potrebno za rat. U svom obraćanju vojnim dužnosnicima u Moskvi, Putin je rekao da ne postoje financijska ograničenja za ono što će vlada osigurati u pogledu vojne opreme. Putin je ponovno priznao da mobilizacija 300 tisuća rezervista, naređena u rujnu, nije prošla glatko. 

"Kao što je svima dobro poznato, provedena djelomična mobilizacija otkrila je određene probleme koje treba hitno rješavati", dodao je.  Ona je izazvala oštre kritike, čak i saveznika Kremlja, jer se pokazalo da su vojni uredi regrutirali velik broj ljudi koji su bili fizički nesposobni ili prestari, a novi regruti nisu dobili osnovnu opremu poput vreća za spavanje i zimske odjeće. 

Gotovo deset mjeseci nakon početka invazije 24. veljače, Rusija pod okupacijom drži veliki dio istočne i južne Ukrajine, duž fronte koja se proteže oko 1100 kilometara, no pretrpjela je niz poraza koji su preokrenuli zamah rata u korist Ukrajinaca.  Čak i prokremaljski ratni blogeri izražavali su bijes i zgranutost učinkom ruskih generala, kaotičnim provođenjem mobilizacije i ustupanjem teritorija koje je Rusija zauzela – ponajviše prošli mjesec kad su se ruske snage povukle iz Hersona, jedinog pokrajinskog glavnog grada koji je Rusija osvojila od početka invazije.  

Ministar obrane Sergej Šojgu pročitao je Putinu izvješće u kojem stoji da ruske snage aktivno uništavaju vojni potencijal Ukrajine te se optužuje Zapad da pokušava produžiti sukob. Šojgu je predložio podizanje dobi za obvezno služenje ruske vojske na novi raspon, od 21 do 30 godina, u usporedbi s trenutačnih 18 do 27 godina. Rekao je i da Rusija ubrzava raspoređivanje modernog oružja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije