POVIJESNI SUMMIT

Rusija, Kina i Japan zadovoljni susretom dvojice korejskih čelnika

Reuters/Pixsell
27.04.2018.
u 14:51

Kina je u petak "pljeskom pozdravila" susret na vrhu sjevernokorejskog čelnika i južnokorejskog predsjednika pohvalivši "njihovu odvažnost" i nazivajući "povijesnim trenutkom" njihovo rukovanje na crti razgraničenja koja dijeli poluotok.

Rusija, Kina i Japan u petak su izrazili zadovoljstvo zbog korejskog summita i dijaloga sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una i južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina, javlja francuska novinska agencija. 

Kremlj je u petak nazvao susret na vrhu dvojice korejskih čelnika "veoma pozitivnom viješću". "Ovo je veoma pozitivna vijest!", istaknuo je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "više puta je isticao da se trajno rješenje stanja na Korejskom poluotoku može temeljiti samo na izravnom dijalogu", rekao je. "Danas vidimo da se taj izravni dijalog dogodio i da otvara stanovite mogućnosti", dodao je Peskov ocijenivši "veoma pozitivnom činjenicu da su se dvojica čelnika sastala te rezultate njihova razgovora".

Kina je u petak "pljeskom pozdravila" susret na vrhu sjevernokorejskog čelnika i južnokorejskog predsjednika pohvalivši "njihovu odvažnost" i nazivajući "povijesnim trenutkom" njihovo rukovanje na crti razgraničenja koja dijeli poluotok.

"Kina pljeskom pozdravlja povijesnu etapu koju su označila dvojica čelnika, divimo se odvažnosti i političkoj volji koju su pokazali" te se "nadamo da će (događaj) uroditi pozitivnim plodovima", rekla je Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova. I japanski premijer Shinzo Abe je izrazio zadovoljstvo summitom korejskih čelnika istaknuvši kako se nada da će ga pratiti "konkretna djela".

"Želim pozdraviti taj pozitivan korak u cjelovitom rješavanju pitanja u vezi sa Sjevernom Korejom", rekao je Abe novinarima, ocijenivši summit "iskrenim razgovorom o denuklearizaciji Sjeverne Koreje".  "Iskreno se nadamo da će Sjeverna Koreja početi konkretno djelovati potaknuta ovim susretom i summitom na kojemu će sudjelovati Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja", dodao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije