Ukrajina:

Rusija je zadržala sestru ukrajinske pilotkinje

Nadežda Savčenko
FENA
28.04.2016.
u 08:06

  Ukrajina je optužila Rusiju da je u srijedu zadržala sestru ukrajinske pilotkinje Nadežde Savčenko i oduzela joj putovnicu dok je ona bila u ukrajinskom diplomatskom automobilu na graničnom prijelazu između Ukrajine i Rusije.

Reuters se poziva na press službu ukrajinskog predsjednika Porošenka, koja je priopćila kako je ruski graničar kazao Viri Savčenko da se ona nalazi na saveznoj tjeralici, bez navođenja razloga, te je spriječio da napusti Rusiju.
Porošenko je upozorio međunarodne partnere Ukrajine o incidentu, rečeno je iz njegova ureda.

Nekoliko sati prije Ruska novinska agencija RIA izvijestila je da je postupak izručenja Nadežde Savčenko počeo, citirajući jednog od njezinih odvjetnika. Ruski sud osudio je Nadeždu Savčenko na 22 godina zatvora, 22. ožujka nakon što ju je okrivio za umiješanost u ubojstvo dvojice ruskih novinara tijekom separatističkog sukoba u istočnoj Ukrajini. Ona je negirala bilo kakvu umiješanost.

- Vira Savčenko i naš konzul su se zaključali u diplomatskom vozilu. Ruske vlasti blokiraju automobil i ignoriraju njegov diplomatski status - napisao je na Twitteru glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova Dmytro Kuleba.

- Nadam se da pritvor Vire Savčenko ne znači da Rusija uzima novog taoca - rekao je Kuleba, dodajući da je ukrajinsko veleposlanstvo u Moskvi radilo kako bi ju oslobodilo.

Nadeždu Savčenko (34) u Ukrajini smatraju nacionalnom heroinom i simbolom otpora Rusiji koja je anektirala Krimski poluotok u ožujku 2014. godine i poduprla separatističke pobunjenike u istočnoj Ukrajini. No, mnogi u Rusiji vide Savčenko kao ukrajinsku nacionalistkinju čije su ruke okrvavljene stradanjem civila. Zarobile su je pro-ruske snage u istočnoj Ukrajini u lipnju 2014., na vrhuncu borbe između ukrajinskih snaga i separatista.

Porošenko je rekao da je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigao okvir za dogovor o oslobađanju Nadežde Savčenko iz zatvora. Izricanje kazne za dvojicu zarobljenih ruskih vojnika u Ukrajini ranije ovog mjeseca potaknulo je nagađanja da bi oni mogli biti zamijenjeni za Nadeždu Savčenko. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?