JEDAN NAVODNO POGINUO

Rusi vrebaju Indijce i Nepalce pa ih šalju u rat? Šokirane obitelji: 'Prevareni smo, vratite ih nazad'

ruska vojska
Stringer/REUTERS
26.02.2024.
u 21:55

Indijske novine ranije su pisale kako je u napadu prošlog mjeseca poginuo Hemal Ashwinbhai, zbog čega sad uznemirene obitelji ostalih muškaraca apeliraju na vladu da ih vrate kući

Najmanje 12 Indijaca prevareno je da se bori na strani Rusa u ratu u Ukrajini, prenosi BBC, a izvješća su pokazala kako je jedan navodno i poginuo u raketnom napadu. Indijske novine ranije su pisale kako je u napadu prošlog mjeseca poginuo Hemal Ashwinbhai, zbog čega sad uznemirene obitelji ostalih muškaraca apeliraju na vladu da ih vrate kući. 

Muškarci koji su poslani u Ukrajinu imaju između 22 i 31 godinu, a bili su angažirani kao ''pomagači u vojnom establišmentu u Rusiji'', no na kraju su bili poslani na ratište pod izlikom ''obuke'', tvrde njihove obitelji. Iako su indijski izvori u Rusiji tvrdili da su muškarci poslani u rat, rusko ministarstvo obrane demantiralo je da su bili poslani na prevaru. Da postoje indijski državljani koji su podržali Rusiju i otišli u rat potvrdilo je i indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

- Svaki takav slučaj koji je dostavljen indijskom veleposlanstvu u Moskvi ozbiljno je obrađen s ruskim vlastima, a oni koji su dostavljeni ministarstvu obrađeni su s ruskim veleposlanstvom u New Delhiju. Nekoliko Indijaca već je otpušteno - navelo je ministarstvo. 

U međuvremenu su objavljene i snimke muškaraca koji su objasnili da su ih posrednici prevarili i poslali na ratište, što je šokiralo njihove obitelji koje mahom dolaze iz siromašnih obitelji. Oni pak tvrde da su ih takvi posrednici tražili oko 3.600 eura a zauzvrat im obećali rusku putovnicu nakon nekoliko mjeseci služenja u vojsci. Ovome se odazvalo više muškaraca iz Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nepala i Šri Lanke. 

- Moj 28-godišnji sin radio je u tvrtki u Dubaiju. Vidio je sa svoja tri prijatelja oglas agenta koji nudi posao u Rusiji s obećanom plaćom do 100.000 rupija, a samo su morali kao predujam dati 300.000 rupija. Molim vas, vratite mog sina - ispričao je ranije otac jednog mladića za BBC Hindi. 

Navodno je dosad samo jedna osoba uspjela pobjeći.

- U Moskvi smo potpisali ugovor s Rusima i postali vojnici koji su morali ići u rat. Prevareni smo - ispričao je drugi muškarac koji je dodao i kako su njegovi sunarodnjaci bili ozlijeđeni u ratu. 

- Molim vas, izbavite nas iz ovog mjesta, inače će nas poslati na ratište. Oko nas stalno padaju dronovi. Mi nemamo nikakvog iskustva u ratu - dodao je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije