incident

Rusi okrivili Amerikance za Sjeverni tok: Tvrde da su blizu puknuća bili američki brodovi i dronovi

RITZAU SCANPIX/REUTERS
29.09.2022.
u 11:48

"Primjećujemo pokušaje nekih američkih zakonodavaca da za incidente okrive Rusiju. Možda imaju bolji pogled s vrha Capitol Hilla", navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je jutros kratku izjavu u kojoj navode da se "incident na Sjevernom toku dogodio u zoni koju kontroliraju američke obavještajne službe".

Rusko veleposlanstvo u SAD-u objavilo je priopćenje s naglaskom na "obećanja američkog predsjednika Joea Bidena da će 'zaustaviti' projekt Sjeverni tok 2".

"Primjećujemo pokušaje nekih američkih zakonodavaca da za incidente okrive Rusiju. Možda imaju bolji pogled s vrha Capitol Hilla. Ali ako je to slučaj, oni su također morali vidjeti aktivnosti američkih ratnih brodova na samom mjestu ruske ruske infrastrukture dan ranije. Ili su morali primijetili da tamo lete dronovi i helikopteri. Ili promatrati vježbe američke mornarice s podvodnim eksplozivima koje su se prije nekog vremena provodile na istom području", ističu.

"Ono što nam je očito jest da oni koji razmišljaju o incidentu kao da zaboravljaju postaviti glavno pitanje: Tko ima koristi od puknuća cjevovoda? Odgovor je na površini. Desetljećima duga trgovina energijom između Moskve i Europe odavno se pretvorila u trn u oku za washingtonske stratege. U nemogućnosti ponuditi pristojnu alternativu pouzdanoj i, što nije manje važno, jeftinoj opskrbi plinom, SAD je odlučio "istisnuti" Rusiju kao konkurenta netržišnim metodama i sankcijama. Washington se svim silama trudi navući svoje saveznike na skupu i ekološki neprikladan LNG. S naše strane, inzistiramo na potrebi sveobuhvatnog i objektivnog ispitivanja okolnosti napada bez presedana na ruske plinovode", navode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije