Dmitrij Rogozin

Rusi odlaze s ISS-a ako se ne ukinu sankcije

07.06.2021.
u 20:56

Moskva želi ukidanje američkih sankcija protiv ruskih kompanija u zamjenu za nastavak sudjelovanja u radu Međunarodne svemirske postaje (ISS) nakon 2025., poručio je čelnik ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin.

Ako ćemo surađivati, sankcije se odmah moraju povući. Rusija će se, ako SAD ne povuče sankcije, osloniti na vlastitu svemirsku postaju, rekao je Rogozin, šef Roskosmosa, prenosi HRT.

Moskva je nedavno dovela u pitanje svoje sudjelovanje u upravljanju 20-godina starom Međunarodnom svemirskom postajom (ISS) nakon 2025.

Rogozin je u travnju kazao da je Rusija počela graditi svoju svemirsku postaju. Nekoliko ruskih svemirskih kompanija je pod američkim sankcijama, koje su uvedene zbog ruske podrške separatistima na istoku Ukrajine i aneksije Krima. Američko ministarstvo obrane je pak objavilo da više ne želi koristiti ruske rakete za lansiranje satelita.

Roskosmos se žalio da zbog sankcija ruske tvrtke slabe na međunarodnom tržištu.

Washington snosi odgovornost, ako zadrži sankcije, za rusko povlačenje iz ISS-a, rekao je Rogozin na saslušanju u Dumi. Dodao je da Rusija želi odlučiti o daljnoj sudbini ISS-a nakon što SAD povuče sankcije te da je Rusija već započela izgradnju prvog segmenta svemirske postaje i da će Energija, tvornica za proizvodnju raketa, pripremiti lansiranje u roku od četiri godine.

ISS je zajednički projekt američke NASA-e, Roscosmosa, japanske JAXA-e, Europske svemirske agencije (ESA) te kanadske CSA.

Ključne riječi
ISS

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije