NAKON ANEKSIJE

Rusi na karti pomaknuli svoje granice: Označili i teritorij koji je pod ukrajinskom kontrolom

04.10.2022.
u 21:57

Rusija nema punu kontrolu ni nad jednom od četiri regije, a u ponedjeljak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da su u tijeku konzultacije u vezi s granicama regija Zaporižje i Herson

Rusko Vijeće Federacije jednoglasno je danas ratificiralo zakon o pripajanju Rusiji ukrajinskih regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižje. Dokumenti se sada vraćaju u Kremlj na konačni potpis predsjednika Vladimira Putina kako bi se službeno pripojile četiri regije koje predstavljaju oko 18% međunarodno priznatog teritorija Ukrajine.

Rusija je proglasila aneksije nakon održavanja, kako ih je nazvala, referenduma u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev rekli su da su glasovi prekršili međunarodno pravo te da su bili prisilni i nereprezentativni. 

Unatoč tome što je prošao kroz ruski parlament, Kremlj tek treba službeno odrediti granice novih regija koje su još uvijek dijelom pod kontrolom ukrajinskih snaga. Prema tome, još uvijek nije u potpunosti jasno gdje će Rusija označiti svoje međunarodne granice nakon što aneksija završi, piše Reuters. 

Rusija nema punu kontrolu ni nad jednom od četiri regije, a u ponedjeljak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da su u tijeku konzultacije u vezi s granicama regija Zaporižje i Herson. 

Prema interaktivnoj karti koju objavljuje ruska državna novinska agencija RIA Novosti, vidljivo je kako je 30. rujna, kada su anektirane četiri ukrajinske regije, došlo do promjene u označavanju ruskog teritorija. Naime, od tada su pomaknute ruske granice te je unutar njih obuhvaćen prostor četiri ukrajinske regije, kao i dio koji je pod ukrajinskom kontrolom. 

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin predsjedao je u petak, 30. rujna, ceremonijom potpisivanja sporazuma o pripojenju četiri ukrajinske regije Rusiji. Rekao je da su građani četiri regije donijeli odluku.  

- Rezultati su poznati - naveo je govoreći o referendumima. 

- Zapad mora zapamtiti da su ljudi na okupiranim područjima naši građani 'zauvijek' - dodao je. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije