PUTINOVA INICIJATIVA

Rusi iz mora izvlače radioaktivne podmornice

Sergei Bobylev/Newscom/PIXSELL
19.10.2020.
u 20:55

To je težak inženjerski podvig. SAD je potrošio 800 mil. dolara pri pokušaju izvlačenja podmornice koja je nosila nekoliko nuklearnih projektila s 5000 metara dubine u Tihom oceanu

Ispod nekih od najprometnijih svjetskih ribolovnih područja na morskom dnu raspadaju se radioaktivne podmornice iz sovjetske ere. Desetljećima kasnije Rusija se sprema na njihovo izvlačenje, piše BBC.

Prema tradiciji, Rusi uvijek donose neparan broj cvjetova živoj osobi, a paran broj na grob ili spomen-obilježje. Ali 83-godišnja Raisa Lappa svaki drugi dan stavlja tri ruže ili gladiole pokraj ploče svom sinu Sergeju u njihovu rodnom gradu Rubtsovsku, kao da nije potonuo sa svojom podmornicom tijekom zlosretne akcije na Arktiku Ocean 2003.

Izvukli samo trećinu

– Imam epizode u kojima nisam normalna, poludim i čini mi se da je živ pa donosim neparan broj. Trebali bi izvući podmornicu kako bi majke mogle posmrtne ostatke svojih sinova pokopati u zemlju, a ja bih mogla imati malo više mira – kaže ona. Nakon 17 godina neispunjenih obećanja konačno će joj se ispuniti želja, iako ne zbog brige o kostima kapetana Sergeja Lappe i šestorice članova njegove posade. Nacrtom dekreta objavljenog u ožujku Vladimir Putin pokrenuo je inicijativu za izvlačenje dviju sovjetskih nuklearnih podmornica i četiri odjeljka reaktora s muljevitog dna, smanjujući količinu radioaktivnog materijala u Arktičkom oceanu za 90 posto. Prvi na popisu je Lappin K-159.

Iz poruke upućene uoči ruskog predsjedanja Arktičkim vijećem sljedeće godine, čini se, proizlazi da ova zemlja nije samo najistaknutija komercijalna i vojna sila na Arktiku nego i čuvar okoliša. K-159 leži tik izvan Murmanska u Barentsovu moru, najbogatijem lovištu bakalara na svijetu, a također je važno stanište crvenog kraljevskog raka, morževa, kitova, polarnih medvjeda i mnogih drugih životinja. – Obiteljima bi ipak na neki način bilo lakše kad bi njihovi očevi i muževi bili pokopani, a ne da leže na dnu mora u čeličnom truplu. Samo što nitko ne vjeruje da će se to dogoditi – rekao je Dmitrij, sin jednog od stradalih mornara.

Situacija se, međutim, promijenila, jer se pojavio interes Rusije na Arktiku. Od 2013. sagrađeno je sedam arktičkih vojnih baza i dva terminala za tanker kao dio Sjeverne morske rute, kraće rute do Kine za koju je Putin obećao da će do 2025. ostvariti 80 milijuna tona prometa. K-159 leži ispod te rute. Izvlačenje podmornice težak je inženjerski podvig. SAD je potrošio 800 milijuna dolara pri pokušaju izvlačenja druge sovjetske podmornice K-129, na dizelski pogon, koja je nosila nekoliko nuklearnih projektila, s 5000 metara dubine u Tihom oceanu. Na kraju su uspjeli izvući na površinu samo trećinu podmornice, a CIA-i je ostalo malo korisnog sadržaja.

Posebno opremljeni brodovi

Bilo kojem takvom brodu rađenom po mjeri vjerojatno bi trebao niz specijaliziranih tehnologija poput pramčanog i krmenog potisnika kako bi ga zadržao točno na olupini. Međutim, dok s jedne strane Putin čisti sovjetsko nuklearno nasljeđe na krajnjem sjeveru, on gradi novo nuklearno carstvo. Stalan marš novih nuklearnih ledolomaca i jedina plutajuća nuklearna elektrana opet su Arktik učinili najvećim nuklearnim vodama na planetu. U međuvremenu, Sjeverna flota gradi najmanje osam podmornica i planira ih sagraditi još nekoliko, kao i osam raketnih razarača i nosača zrakoplova, također nuklearnih.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?