Može uništiti cijele nacije

Rusi će testirati razornu 'Sotonu 2'

nacija
11.05.2016.
u 19:02

Još 2009. godine Rusija je počela razvijati RS-28 Sarmat, super-teški termonuklearni interkontinentalni balistički projektil. Danas, sedam godina kasnije, Rusija planira prvo testiranje novog oružja. 

Njegova je snaga tolika da se predviđa da bi mogao u samo nekoliko trenutaka 'obrisati' cijele nacije. Neki zbog toga Sarmat nazivaju 'strojem za kraj svijeta', a neki jednostavno - 'Sotonom 2', s obzirom da se radi o nesljedniku R-36M rakete koju su u NATO-u neslužbeno nazivali - Sotonom. 

Za razliku od njega, Sarmat će imati tehnologiju koja će mu omogućavati da izbjegava radarske sustave što će suparnicima Rusije sigurno pričinjavati značajne glavobolje u slučaju sukoba. 

Projektil će inače biti u stanju nositi 12 bojnih glava, a domet će mu biti 10 tisuća kilometara što znači da će Rusiji 'na dohvat ruke' biti sve europske metropole, ali i američki gradovi na južnoj i zapadnoj obali. 

Prvo bi se testiranje trebalo dogoditi ovoga ljeta, a oružje bi u aktivnu upotrebu moglo nešto prije 2020. godine. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije