od danas

Rumunija po prvi put predsjedava EU-om

01.01.2019.
u 13:11

Rumunija je od danas i službeno predsjedateljica članica Europske unije, odnosno, predsjedateljica Europskog vijeća, javlja Anadolija.

U svom prvom polugodišnjem mandatu Rumunija će tijekom predsjedavanja na dnevnom redu Europske unije imati teška pitanja izlaska Velike Britanije iz EU-a, nastavak integracijskog procesa za zemlje zapadnog Balkana, te održavanje izbora za Europski parlament.

Očekuje se da Rumunija intenzivira i rad Unije na temama poput migracija, reforme poljoprivredne politike i obrane.

Premijerka Rumunije Viorica Dancila najavila je da će raditi na izgradnji Europe koja je globalni faktor i unutar koje su sve članice uzajamno naslonjene jedna na drugu i dijele iste vrijednosti, prenosi Al Jazeera Balkans.

Dva važna događaja dogodit će se tijekom rumunskog predsjedavanja Europskom unijom, Brexit i europski parlamentarni izbori.

Velika Britanija će zaključno s 29. ožujkom napustiti Europsku uniju i to u skladu s procedurom koja je započeta prije dvije godine.

Drugi izazov za Rumuniju će biti održavanje izbora za Europski parlament koji su najavljeni za razdoblje od 23. do 26. svibnja, a pravo glasa imat će oko 400 milijuna birača.

Rumunija će polugodišnji mandat predsjedatelja Europske unije predati Finskoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?