Kriza vlasti u Hrvatskoj

Reiner: Do jeseni ima vremena, možda do izbora neće ni doći

Željko Reiner
17.06.2016.
u 18:07

Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner rekao je u petak da će, ako dođe do novih parlamentarnih izbora, oni vjerojatno biti na jesen, istaknuvši kako do jeseni još ima dosta vremena pa do izbora možda neće ni doći, a možda će se ostvariti i stabilna parlamentarna većina jer je, istaknuo je, pitanje bi li s novim izborima vlada bila stabilna, javlja Hina.

- Sjednica Sabora je u ponedjeljak. Mi ćemo to (samoraspuštanje Sabora) sigurno staviti na dnevni red. Pravilnik i zakoni o tome ne govore ništa. Teoretski bih to mogao zavlačiti do kraja mandata, ali to neću učiniti jer sam svjestan ozbiljnosti trenutka. Sabor prestaje raditi s 15. srpnja -  izjavio je Reiner novinarima u središnjici HDZ-a gdje su dodijeljena uvjerenja polaznicima 9. generacije Političke akademije Zaklade HDZ-a u povodu svečanoga obilježavanja 27. godišnjice osnutka HDZ-a.

Ustvrdio je kako se "sigurno ništa neće raditi nakon toga (samoraspuštanja Sabora). Neće se dogoditi gotovo sigurno ništa ni prije toga ni nakon toga jer bi to bilo protuustavno".

Milošević: Ako preslagivanje ne prođe idemo na izbore

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević rekao je pak da je "Ustav jasan i demokracija počiva na zakonima".

- Idemo korak po korak hladne glave. Ako preslagivanje ne prođe idemo na izbore - rekao je. 

Milošević se nada da će javnost "prepoznati da s ove strane ne leže oni koji su došli po fotelje nego smo procijenili da je vlada disfukcionalna i odlučili smo se za taj potez. Dogodit će se ili ne preslagivanje idućih dana".

U HDZ se u petak učlanio i ministar obrane Josip Buljević što je glavni tajnik prokomentirao riječima kako nije mogao izabrati bolji dan od ovoga obljetničarskoga. Ustvrdio je da se "HDZ ne boji izbora", istaknuvši "mi krećemo u napad".

 - Ne radi se ovdje o vjerovanju ili ne. Predsjednica je odgovorna svim građanima i svi odgovaramo da država izađe iz krize. Postoji poslovnik i zakoni, unutar tjedan dana se ništa neće dogoditi. Jesen je najbolje vrijeme za parlamentarne izbore, a ne ljeto kada su ljudi na godišnjim odmorima - rekao je Milošević.

Novi član HDZ-a Josip Buljević izjavio je kako je dan kada je postao tehnički ministar u vladi dobar dan, a i vrijeme je za to, da formalizira svoju ideološku bliskost s HDZ-om.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije